Ne boji se posla: Ima samo 22, a svoju obitelj prehranjuje poslom u šumi

Autor:Miroslav Šantek
Daleko od gradskog središta i asfalta, na šumovitom predjelu Vučjak blizu izvorišta Pecki pored Petrinje robusan i ogroman traktor zaštićen i opremljen za teški rad u teškim uvjetima, na blatnom i vrlo nepripustačnom i opasnom terenu izvlači velike trupce i slaže ih na hrpu. Ovim strojem upravlja mladić od 22 godine koji ima vrlo zanimljivu životnu priču.
Luka Starčević je iz sela Međurače.Od malih nogu je naučen na fizički rad u prirodi i šumi, vješto barata motornom pilom, a svemu tome ga je naučio njegov otac Zdenko koji se bavi šumskim poslovima. Luka je već sa 14 godina počeo ozbiljnije učiti i pomagati svome ocu, a kad je postao punoljetan posvetio se potpuno ovom poslu.
Rad u šumi je dosta naporan, intezivan i nerijetko opasan jer morate stalno paziti na svoju sigurnost – Luka kaže da se jednom i prevrnuo ali je prošao bez ikakvih posljedica. Šuma je postala njegov dom i njegova hraniteljica. Ali ne samo za Luku. Ovaj mladić ima samo 22 godine a već je  osnovao svoju obitelj –  sa suprugom Katarinom ima dvogodišnju kćer Ellu, a raduje se jer će uskoro ponovno postati otac.
Luka je i strastven ribolovac i to od malih nogu, ima čak i svoj ribnjak, a i gater sa divljim svinjama mada nije lovac. On je živi dokaz da u Hrvatskoj postoje jako mladi ljudi koji se ne boje posla i koji mogu živjeti i prehranjivati svoju obitelj od svog rada. Kaže da se treba dobro potruditi i oznojiti i onda se može zaraditi u Hrvatskoj, a preporučuje mladima koji bi htjeli posvetiti život prirodi da se bave poljoprivredom i sličnim djelatnostima.
Naravno, treba voljeti taj posao i raditi svaki dan.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here