Dobra priča u loše vrijeme: San svih petrinjskih sportaša se polako ostvaruje -u tijeku su radovi na gradnji sportske dvorane

San svih sportaša Petrinje – ono što su mnogi političari godinama obećavali, a nikad ispunili se napokon za vrijeme aktualne petrinjske gradske vlasti ostvaruje. Čak ni ovaj koronavirus koji je doista zaustavio cijeli svijet i uspavao ili umrtvio mnoge projekte i radove nije mogao zaustaviti izgradnju sportske dvorane na prostoru pored OŠ Mate Lovraka na Senjaku. Velike dizalice su non stop u pogonu, strojevi bruje i rade, kamioni dovoze svoj teret, sve se odvija po planu, i treba priznati da u ovakvim uvjetima ovaj projekt je jedan od rijetkih nadaleko.
Danas je gradilište u sklopu projekta „Unapređenje infrastrukture za predškolski i školski uzrast djece“  na rekonstrukciji Osnovne škole Mate Lovraka u Petrinji, odnosno dogradnji školske sportske dvorane, a koji  je dio Intervencijskog plana te je financiran sredstvima Europske unije obišao i petrinjski gradoačelnik sa suradnicima i održao kratku presicu za novinare.
Voditeljica projekta Vlasta Vuglec kazala je kako su trenutno u fazi dubokog temeljenja betonskim pilotima što je posebna metoda koja se po prvi puta izvodi u Petrinji.Detaljnije su o tijeku radova izvijestili predstavnici izvođača radova i nadzora.
Živko Mihovilović, (Grasa d.o.o.-podizvođač radova)projektant dubokog temeljenja na pilotima rekao je kako se trenutno izvode radovi dubokog temeljenja. Izvest će se ukupno 250 pilota duljine 12-14 metara, a svrha im je smanjiti slijeganje i povećati nosivost temeljnog plana dvorane. Piloti se izvode ispod temeljnih stopa i temeljnih greda konstrukcije. Očekuje se da će u idućih deset dana temeljenje biti dovršeno.
Štivičić Krunoslav inženjer gradilišta iz tvrtke Grasa, rekao je kako su izvođenju pilota prethodili probni piloti gdje su potvrđeni projektni parametri koji su zadovoljili, a trenutno je izvedeno 150 pilota od 250 koliko će ih se ukupno postaviti.
Ilija Beara iz tvrtke TEH-GRADNJA koja je izvođač radova na projektu rekao je kako je 90% infrastrukture napravljeno, to je posao koji se ne vidi budući da je sve izvođeno ispod zemlje. Idući tjedan se počinje s temeljnim gredama i konstrukcija dvorane bi trebala biti gotova do 15. rujna ove godine. „Nadam se da ćemo do kraja godine završiti sa radovima kako je i predviđeno Ugovorm, mislim da smo na dobrom putu da to bude sve kako je planirano“, naglasio je Beara.
Kolarić Rajko, iz tvrtke SO-RA-ING d.o.o. koja provodi stručni nadzor na projektu naglasio je kako je gornja kvota dvorane otprilike 13 matara, a sa zahvatima u tlu ide se otprilike isto toliko. Koliko je dvorana iznad zemlje, toliko se sa zahvatima temeljenja išlo ispod zemlje.
Pero Šiša iz tvrtke Geotehnički studio d.o.o koja provodi geotehnički nadzor na ovom projektu i prati kvalitetu provedbe radova. Istaknuo je kako će se još raditi kontrola kvalitete integriteta pilota. Projektom je predviđena ugradnja dva horizontalna ekvimetra u dva okomita smjera duž dvorane gdje će se pratiti deformacije temeljnog tla obzirom da je teren na kojem je dvorana loš.

Na kraju se obratio  i Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje koji je zahvalio  svima koji su iznijeli informacije javnosti i svim radnicima koji daju sve od sebe da radovi napreduju. Dumbović je istaknuo kako europski projekti u Gradu Petrinji ne smiju stati te kako je društvena infrastruktura važna je za nadgradnju i kvalitetu života za našu djecu i našu budućnost.

SPONZORIRANI ČLANAK

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here