Odmah je lakše kad znaš tko je kriv

Autor: Marjan Gašljević
U Hrvatskoj su nedaće tek počele. Za sada nam problem stvara jedino koronavirus, lik čije ponašanje je i za najokorelije stručnjake nepoznanica. Tu i tamo, pored notornog Bačića, neki od saborskih zastupnika daju do znanja da im je taj Korona odnekud poznat. U stvari, ima li išta na bijelom svijetu što Bačić ne zna?
U Splitskom Domu za stare i nemoćne preminulo je do sada 14 štićenika. Od dana kada je počeo pomor u akciju su krenule i inspekcije koje su trebale utvrditi tko je kriv, prvo za desetak dana povišene temperature kod hrpe štićenika na što nitko nije reagirao do činjenice mortaliteta. Dok su komisije i inspekcije danima pretraživale istovremeno je i javnost pretraživala politički, kadrovski niz kojim je na čelo Doma doveden izvjesni Škaričić. Impresivan kadrovski niz. Inspekcije i komisije jednoglasno su utvrdile da nitko nije kriv, odnosno, da je kriv jedino i samo virus. Možda su štićenici, obzirom na bezobzirnu izolaciju, jeli šišmiše? Kriv je, dakle, virus. Virus klijentelizma.
Tamo negdje danima poslije 15. veljače kada se pojavio prvi zaraženi od COVID 19 famozni polulegalni Stožer kojeg svakodnevno gledamo u medijima ubjeđivao je javnost da su maske za lice kontraproduktivne i da ih ne treba nositi. Maski, tada, nije bilo na hrvatskom tržištu a na crnom su dosezale cijenu i do 100 kuna komad. Maske su počele „kapati“ na tržište pa je Stožer „popustio“ tvrdeći da maske ne mogu štetiti i da nije loše nataknuti je na njušku. U međuvremenu se nešto muvalo s poduzećima koje će dobiti pravo na uvoz maski dok je nekim domaćim tvrtkama zabranjeno da ih čak i proizvode. Izabrana je, na koncu, neka novootvorena tvrtka iz Pule kojoj su vlasnici iz liječničkih krugova slučajno prijateljskim vezama povezani s čoporom hrvatskih političkih kapitalaca. Stožer kaže da se maske preporuča nositi. Za ove nedosljednosti kriv je, vele, virus. Virus korupcije.
U kino se ne može. U kazalište se ne može. U trgovine unutar trgovačkih centara se ne može. Na utakmice se ne može. Ne može se i još ponegdje. U crkve se može. Kriv je, nemušto kažu u Stožeru, virus. Virus dodvorništva i prijetvornosti.
U školu bi mogli malci od 1. do 4. razreda i klinci u vrtiće. Ostali ne. Država se, kažu, brine za djecu koja ne mogu sama ostati kod kuće dok im roditelji idu na posao pa će vrijeme provoditi u vrtiću i školi ali, gle liberalizma, u školu će djecu slati samo roditelji koji tako odluče. Argument toliko čvrst koliko i uvjeravanje resorne ministrice koja nikako ni da izmuca riječ „odgovornost“ tko će, stvarno, odgovarati za moguće širenje zaraze u toj populaciji obzirom da je baš njihovu komunikacij najviše čini kontakt. Za odluku su odgovorni roditelji a kriv je virus. Virus nekompotencije i neodgovornosti.
Za Bandića u Zagrebu kažu da neumorno dela 26 sati na dan. U tom delanju neki dan neki na Jakuševcu ga htjeli tuči dok su ga drugi, pak, branili. Susjed na susjeda digao ruku radi Bandića jer nekima smrdi dok drugima miriši. Kako je završilo bez dobrosusjedske pobjede zaključak je: „Eto vam ga takvi takovog i zaslužuju“. Bandić, pak, kažu, pored Hrvatske ima i Bosansku putovnicu a dobiti će, vele, i Rusku. Za svaki slučaj. Kriv je, vele, virus. Virus bežanije.
Rekoše tako stručnjaci za virus da je jako nepredvidiv i da se sluti da ima tridesetak mutacija te se, stoga, izuzetno teško boriti s njima. Ja se prisjetih, eto, nekoliko, a pouzdano znamo da se u našem društvu muvaju i virusi lopovluka, populizma, prevare, otimačine, nepotizma, nesposobnosti, podobnosti, strančarenja, podjebavanja, iskorištavanja, laži, podrepaštva, dupelizma, uprknuča, uhljebništva, ……

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here