Prije roka, i uz Covid-19: Novi izgled Runjaninove i dijela Ul. Braće Hanžek

Tekst i foto: Antun Petračić

Hrvatski skladatelj i austrougarski časnik Josip Runjanin  u Glini je 1846. uglazbio Mihanovićeve stihove Horvatska domovina, koja je pod  nazivom Lijepa naša domovino 1891. proglašena  hrvatskom himnom,  Kratka  ulica  u središtu Petrinje pokraj zgrade Hrvatskog doma nosi ime  skladatelja naše državne himne.

U tom istom kvartu nalazi se i Ulica Braće Hanžek, imenovana po  Berislavu i Marijanu ( Mariju), mladićima-revolucionarima  iz vremena pred 2. svjetski rat, koji su osnovno školovanje pohađali u  Petrinji, gimnaziju završili u Sisku, a kao studenti i skojevci širili komunističke ideje. Uspostavom NDH student prava Berislav je uhićen, zatočen u logoru Jasenovac i  interniran u Norvešku, gdje i umire u proljeće 1942. Mlađi  Marijan ( Mario) Hanžek studirao je šumarstvo i  također odveden u Jasenovac, gdje je od tifusa umro u isto vrijeme kao brat Berislav na sjeveru Europe.  Obojica su bili svestrani sportaši, osobito talentirani nogometaši, biciklisti, plivači…  Od 1962. do 1991. srednja škola u Petrinji nazivala se Gimnazija Braće Hanžek, a  dio grada iza Hrvatskog doma i prema gradskoj tržnici i nadalje ima ulicu s  prezimenom ovih Petrinjaca.

Ul.  J. Runjanina i  dio Ul. braće Hanžek od danas su novog izmijenjenog potpunoma rekonstruiranog  komunalnog sadržaja i izgleda. U velikom zahvatu obnove u cijelosti su ugrađene nove instalacije vodovoda, kanalizacije, odvodnje, javne rasvjete, invalidnim osobama prilagođeni su asfaltirani nogostupi,  postavljene pješačke kocke, planirano uvođenje nove regulacija prometa…

Tijekom prijepodnevnog postavljanja zadnjeg sloja asfalta, gradilište je obišao gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović sa suradnicima.

-Ovo je projekt Grada Petrinje ugovoren u listopadu prošle godine i prema  dosadašnjem planu radovi bi trebali dovršiti do 15. svibnja. Radi se o rekonstrukciji dijela Hanžekove ulice u dužini 160 metara i Runjaninove u dužini 80 metara.Projektom su predviđena  33 parkirna mjesta. Ovo je samo jedan od projekata kojeg provodi Grad Petrinja, drugi su u pripremi i njima se žele urediti nerazvrstane ceste. Znači, krećemo od središta, od Hrvatskog doma, pa dalje prema ruralnim dijelovima i na taj način bi uredili osnovnu komunalnu infrastrukturu na području Grada Petrinje – rekla je Vera Kaurin, pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti.

Glavni nadzorni inženjer na izvođenju radova Igor Hranilović podsjetio je kako su radovi počeli 21. listopada prošle godine, rok izvođenja bio je 12 mjeseci, ali će se ipak skratiti i predviđeni krajnji rok je uskoro, 15. svibnja 2020.

– Sada stavljamo završni sloj asfalta, idući tjedan kreće još iscrtavanje horizontalne signalizacije, postavljanje vertikalne, uređenje zelenih pojasa i nakon toga slijede pripreme za tehnički pregled kompletnog objekta- kazao je I. Hranilović.

Rekonstrukcija ovih dviju ulica u potpunosti se financira iz vlastitih prihoda Grada Petrinje, vrijednost je 2,5 milijuna kuna s PDV-om, ali se namjerava uklopiti u veći projekt, o čemu je više rekla Ivana Kordić, pročelnica Upravnog odjela za financije, proračun i naplatu potraživanja.

– Odlučili smo i nadalje financirati iz vlastitih prihoda, bez obzira na smanjenje proračuna. U planu je prijava kao dio projekta Grad na Kupi i nastojati kroz dogledno vrijeme povući određena sredstva iz Europske unije, bez obzira što će projekt već biti završen. Još bih naglasila kako je proračun Grada Petrinje prilično smanjen, još uvijek radimo analize i vidjet ćemo na kraju ovog mjeseca. Međutim, uvijek su prioriteti Grada završetak svih projekata iz Intervencijskog plana, a to se odnosi na završetak vrtića u Češkom Selu, svlačionica u Koloniji i sportske dvorane.

Zadovoljstvo s viđenim izrazio je gradonačelnik Darinko Dumbović, a dodatno posebno danas jer mu je 64 rođendan “pa je ovo prekrasan dar, hvala suradnicima”- kazao je.

– Ovo je središte grada i dobiva svoj izgled, ima   svoju povijest i prošlost, na neki način aristokratskog grada, koji je pokazao da ima   ljepotu ne samo kroz ljude, nego i prirodu i sadržaj života koje moramo imati.  Vrijeme je korone, Covida-19, definitivno smo ograničeni poslom, imamo određene prepreke u pristupu poslu i kada u tome dijelu gospodarstva izgubiš korak onda se ponekad i „svijet ruši“. Međutim, nastojali smo se od prvog dana protiv Covida-19 boriti strukom, a s druge strane operativa je bila spremna za ovaj prazan prostor europskih fondova i poslova koji su otvoreni u Gradu Petrinji. Cilj ovog i svih ostalih projekata je da završimo sve ijedan započeti. Znači, ništa nas ne može spriječiti da tim projektima dođemo do cilja. U Hanžekovoj i kod Hrvatskog doma smo pokazali da ne želimo stati. Zahvaljujem se cijelom timu kojeg vodi pročelnica Vera Kaurin i Ivani Kordić koja je definitivno uz ovaj najteži financijski dio. Mislim da smo dali sve od sebe, imamo dobar tim, očekujemo da će svako radno mjesto biti ono kojeg ćemo popuniti kroz komunalnu, društvenu, socijalnu infrastrukturu kada završimo projekte koji su kod nas u Gradu vrijedni 100 milijuna eura. To su veliki poslovi i nadam se kroz lijepo vrijeme i kada se definitivno riješimo Covida-19, da ćemo dobiti novi zamah- zaključio je gradonačelnik Darinko Dumbović.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here