Danas je sv. Florijan, zaštitnik vatrogasaca: Gradonačelnik Darinko Dumbović u obilasku Vatrogasnog doma predložio nove ideje od važnosti za cijelu Vatrogasnu zajednicu Petrinje

Autor: Antun Petračić
 Danas 4. svibnja blagdan je Svetog Florijana, sveca iz rimskog vremena, rodom u Austriji, gdje  je za kršćansku vjeru mučenički umro 4. svibnja 304. godine. Katolički narodi stoljećima mu se mole za pomoć protiv pogibelji ognja, poplave i drugih nepogoda. Vatrogasci ga slave kao nebeskog zaštitnika, pa je 4. svibanj Dan hrvatskih vatrogasaca.
Ovo prijepodne dežurne profesionalne gasioce u Vatrogasnom domu u Vatrogasnoj ulici u Petrinji posjetio je gradonačelnik Darinko Dumbović, a uz pozdravljanje i čestitanje pripadnicima Javne postrojbe darovao je zaštitne maske protiv koronavirusa.
Pohvalio je profesionalce i dragovoljce u svim DVD-ima na području Petrinje, nazvao ih partnerima i suradnicima Grada, a posebno naglasio izuzetan doprinos Javne postrojbe u raznim vrstama odrađenih složenih i zahtijevnih aktivnosti u zaštiti općenarodnog zdravlja tijekom najopasnijih dana epidemije Covida -19.
Gradonačelnik je najavio energetsku obnovu cijelog Vatrogasnog doma i ujedno predložio da se vatrogasci Petrinje dogovore o iskorištenju preostalog slobodnog prostora na parceli njihova doma za izgradnju novog spremišta potrebnog cijeloj Vatrogasnoj zajednici.
-Napravite parcelacijski elaborat, Grad će platiti izradu planova i projekata- kazao je D. Dumbović.
Najavio je također kako će sutra, u utorak, u 19 sati u župnoj crkvi sv. Lovre nazočiti tradicionalnoj svetoj misi za vatrogasce, a na ovo duhovno slavlje sv. Florijana pozvani su i predstavnici DVD-ova.
Zbog pridržavanja mjera epidemiološke zaštite od koronavirusa ovog svibnja vatrogastvo Grada Petrinje ne organizira nikakve posebne prigodne javne manifestacije uz sv. Florijana.
Javna postrojba stalno je djelatna, njihov zapovjednik Zvonimir Ljubičić kaže kako su do sada samo vezano uz epidemiju imali najmanje stotinu izlazaka, a k tome još i “redovne” intervencije gašenja proljetnih požara i iznenadnih drugih  zadaća.
Predsjednik DVD Petrinja Stanislav Polovina podsjeća kako je za njih ova 2020. godina jubilarna “okruga” 140 obljetnica, do pojave Covida-19 svečanost sjećanja na osnutak 1880. planirala se održati na jesen, ali se za sada još uvijek ne zna hoće li se tada doista i slaviti.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here