Širok izbor kukavica i heroja

Autor: Marjan Gašljević

Da su Parlamentarni izbori u Hrvatskoj na pragu svima je bilo odmah jasno čim su na teren „istrčali“ ustaše i partizani. Do neki dan aktualni korona virus odmah je pao u drugi – treći plan a o gospodarskim, eventualno, teškoćama uopće se ne govori. Hrvatski Garry Grimm svakih nekoliko dana javnosti ponudi neku novu turističku priču o svijetloj turističkoj ovogodišnjoj budućnosti poslije koje će mo ga slaviti skoro kao već zamalo zaboravljene Vilija i društvo.

I dok ustaše i partizani trčkaraju logično bi bilo pomisliti da je jednostavno odrediti se za te naredne izbore hoćeš lijevo, hoćeš desno. A ne, nije to baš tako. Stranke desne provincijencije na čelu s HDZ-om po nekakvoj logici stvari „drukali“ bi za ustaše za razliku od lijeve gupacije koja bi bila partizanska. Da to nije tako u startu su se izjasnili čelnici tih grupacija nazvavši jedan drugog kukavicom. Sigurno su u pravu. Niti jedan u niti jednom trenutku svog političkog puta nije imao muda opredjeliti se za jedne ili za druge već su sve vrijeme po potrebi zviždukali ili očijukali s jednima ili drugima.

Što onda s nama koji smo i jedne i druge pospremili u roportarnicu povijesti ako nas takvih ima? A ima. Da li je naš „put“ put šume? Ili Irske? Svejedno, zeleno je jedno i drugo.

Koliki je apsurd pa i sprdačina dijeljenje po ovim pravilima dovoljno je samo „zirnuti“ u imena koja Narod pokušavaju dijeliti po tim pravilima. S druge, pak, strane kada si date truda pa strpljivo čitate mnogobrojne komentare po društvenim mrežama i portalima za vidjeti je da inzistiranje na takvim podjelama uopće nije bezopasno. Od svih tih koji su se ponijeli za ideologijama i jednih i drugih postoji opravadan strah da bi i oni danas činili isto što su činili i njihovi uzori. Primjer je kako je nakon moronske Bernardićeve izjave o Jandrokoviću neki nedotupljeni lik zaprijetio istom tom Jandrokoviću ali i u nevjerojatno ružnim prijetnjama i komentarima prema njegovoj obitelji. Kako li je tek nama mnogima javnosti nepoznatima kada se tko „uspaljeni“ heroji razuzdaju na neprimjerenim izjavama ljudi koji vode i njih i Državu? Treba li Jandroković tužiti? Ne. Takvi „heroji“ sa svojim prijetnjama moraju biti „iza brave“ odmak poslije klika „enter“ a Jandrokoviću koji je, usput, puno razumniji od svojih mnogih stranačkih kolega, pouka i naputak da je hrvatska budućnost isključivo u razumjevanju sadašnjosti i planiranju budućnosti. Hrvatski Narod sigurno sutra neće hraniti ni ustaše ni partizani već isključivo hrvatsko zajedništvo. A trebati će nam.

Izbori su, dakle, tu. Korisno je spomenuti i branitelje. I spominju se. Danas, odjednom, svi znaju kako je bilo biti branitelj a najbolje to tumaće oni koji nisu niti prismrdili obrani Domovine a bili su itekako spremni. Spremni po godinama, fizičkoj spremi ali ne i po voljnom momentu. Bili su „nužni“ negdje drugdje najčešće daleko od zbivanja. Naravno da znaju jer pogled u „širokom kontekstu“ jedini daje ukupno saznanje. Što će im, recimo, na proslavi „Bljeska“ tadašnji zapovijednik OZ Bjelovar koji je prvi ušao u netom oslobođene Okučane imaju oni uvijek atraktivnijih likova. I tako nekako uvijek jer nije normalno da si postajao partizan s dva svjedoka kada još nije niti postojala riječ „kompjuter“ kao i danas branitelj s dva svjedoka kada je svaki satnijski ćato imao taj nesretni kompjuter.

Da Garry Grimm nije u pravu izbora ne bi bilo. Ovako će mo „zamoliti“ jebenog Covid-a da se malo „raziđe“, formalno normalizirati stanje, provesti izbore, partizane i ustaše vratiti u ormar do neke druge prilike pa, kad Covid-u dopizdi karantena a u državnoj kasi ponestane novca, uvesti izvanredno stanje i, opravdano, skresati plaće, mirovine a famoznu CRO-karticu (hvala Garry Grimmu) pretvoriti u bon za preživljavanje. I opet će nas voditi „najbolji“ i „najodgovorniji“ ma kako nam bilo jer smo ih mi izabrali na širokom draftu od kukavica do heroja ma tko oni bili i tko ih takvim označio.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here