Hrvatske krivulje

Autor: Marjan Gašljević

Slušam jučer i danas nekoliko viđenijih političara vladajuće stranke u Hrvatskoj kako se verbalno batrgaju oko nečega što se sluti kao recesija. Uglavnom, po njima Hrvatska još uvjek odlično gospodarski  stoji zahvaljujući prvenstveno i isključivo radu „odgovorne“ i „stručne“ Vlade koja će i poslije izbora koji, svejedno kada će biti, još odgovornije i stručnije voditi Zemlju iz godpodarske krize.

Dakle, kako sam shvatio te priče, još uvijek nismo u krizi ali nas odgovorno i stručno vladajući vode u krizu da bi ih ponovno izabrali pa bi nas oni, opet odgovorno i stručno, izveli iz krize. Čak se i mali Limeni danas upire i zaklinje da će dojuriti iz Brisla te pomoći oko te operacije uvođenja-izvođenja ali i uglaviti se u neku listu, ono, „ne bilo treba“. U svakom slućaju aktualni nas Premijer samouvjereno uvjerava u „pobjedu“ svoje družine isto kao što nas je uvjeravao i u prethodna dva izborna ciklusa čiji se rezultati baš i ne mogu nazvati pobjedom. Prema nekim napisima na društvenim mrežama procurili su kandidati s kojima će pokušati osvojiti saborsku većinu. Ako će lista VI izborne jedinice biti u sastavu Bošnjaković, Šuker, Barišić, Josić, Majdak, Mačković, Šapina, Okroša, Mesić, Žinić, Kostanjević, Piletić zbilja se možemo nadati novoj politici koja će nas uspješno uvesti pa onda i izvesti iz krize i recesije.

Da su Plenkovićevi kadrovski standardi čudni i nedokučivi i do sada smo se uvjerili kroz instaliranje pojedinih i ministara a i nižih dužnosnika koji su i prije postavljanja bili uvaljani u lopovluk k’o dobri pohanci. Bernardiću, kao njegovom političkom suparniku, sigurno ovakav sastav liste ne bi pao na pamet da mu je podmetne pa da ga tako difamira.  U stvari prema Plenkoviću je nepošteno i nekorektno Bernardića svrstati kao političkog suparnika osim ako ne želiš pokazati razliku između space-shutllea i praćke.

No što kažu specijalisti za to uspješno uvođenje pa izlaženje iz recesije? Neki kažu da će se desiti po „L“, neki po „V“ a neki spominju „U“ krivulju. Kako češ znati kako izaći ako još nisi ni ušao?

Nedvojbeno je, dakle, da nas čeka recesija i za to nije nužno biti stručnjak. U stvari, uvijek sam bio mišljanja da bi na čelu države najbolji bio neki dobar seoski gazda koji svoje gospodarstvo vodi i drži se isključivo principa „potrošiti možeš najviše onoliko koliko si zaradio“ a onda i da još nešto ostane za „ne daj Bože.“

Najoptimističniji analitičari s „V“ krivuljom predviđaju oštri ulazak u recesiju ali i brzi i oštri oporavak uz uvijet da se u Hrvatskoj mnogo toga promijeni. Da se žurno provedu reforme i javnog i pravosudnog sektora te sredstva usmjere u revitalizaciju poljoprivredne proizvodnje ali i opredjeljenje za industrijsku proizvodnju prikladnu našim uvjetima. Može li to netko iz Hrvatske politike ostvariti? Plenković jedini možda ali s, uglavnom, nekim novim ljudima. No, kako da se otrese buha?

Oni koji zagovaraju „U“ krivulju, koja nema veze s ustašama niti s ZDS-om, vjeruju isto uz provođenje mnogobrojnih reformi  s tim da će „donja“ crta slova, dakle stagnacija, biti toliko „duga“ koliko se sporo budu dešavale spomenute reforme i ulaganja. I za ovakvu krivulju pretpostavlja se konsenzus bar glavnih političkih opcija.

Poučeni iskustvom 2008. godine a i pogledom na kadrovski potencijal sadašnje političke „bare“ s pravom su mnogi pesimistični predviđajući strmoglav pad gospodarstva i onda dugo puzanje u kalu što sugerira krivulja „L“.

U recesiju će nas, dakle, pouzdano i „odgovorno“, htjeli oni to ili ne, uvesti aktualni vladajući. Naše je da odaberemo tko će nas voditi kroz neku od predviđenih krivulja a koja nam krivulja sluti vidjeti će mo odmah kada se krene s kampanjom i predstavljanjem lista. Možda bi već sada a posebno kad krenu predizborna obećanja trebali pitati te, slutim, iste likove. „Što ste učinili do sada? Mogli ste a niste.“

U stvari, pitati sebe prije nego stisnemo olovku na listić.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here