Noć za pamćenje u nekadašnjoj kotlovnici Segestice: Napušten prostor oživjeli su ljudi

Autor:Miroslav Šantek
Život prije korone: listopad 2019.
U mrkloj noći, na travi prostranog dvorišta ukazao se niz zapaljenih svijeća koje su označavale put kojim trebamo poći. Uspavane, napuštene i runirane zgrade oko nas crnile su se u mraku, a ogromni, davno neupotrebljivani zidani dimnjak se visoko propinjao u noćno nebo iznad nas. Otvorila su se metalna vrata i ušli smo u potpuno napušten, zapušten i ruiniran prostor nekadašnje kotlovnice sisačke Segestice. Umjesto mirisa alkoholnih pića koja su se nekad ovdje proizvodila, usred tog tužno zaboravljenog prosotra u kojem je vrijeme potpuno stalo i ostavilo samo neke tragove nekadašnjeg života: telefon koji nikad više neće zazvoniti i kalendar s obnaženim ljepoticama neke davne godine – moćna rasvjeta je prošarala ogromni prostor i uvela nas u nešto što Sisak nikad prije nije doživio.
Barbara Tomečak
Osjećaj je bio da ste ušli na neki mali koncert grupe Laibach ili sličnih industrial bendova. Sa stropa su visjeli bezbrojni crno-bijeli platneni ukrasi koje je ručno izradila sisačka umjetnica Barbara Tomečak, a pod raličitim bojama stroboskopske rasvjete stvarala su impresivnu sliku, dok su na starim industrijskim zidovima visjele ogromne ploče sa stihovima jednog od najpotresnijih djela hrvatske književnosti – “Jama”Ivana Gorana Kovačića.
RJ Hudulin
Ovaj umjetnički akt je zamisao Dalmatinca koji se zaljubio u Siščanku i zbog ljubavi postao Siščanin, glazbenika Roberta Jamesa Hudulina koji je skladao glazbenu podlogu za ovaj događaj a koja se puštala s razglasa. Njegov san je da se ova glazba jednog dana objavi i začuje s brazda fine vinilne ploče.
Skupila se mala ekipica ljudi i bila svjedok nečega što se može vidjeti u većim svjetskim gradovima. Čista alternativa i noć za pamćenje.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here