Restart prije starta

Autor: Marjan Gašljević

Da građani Hrvatske nestrpljivo čekaju i s pravom očekuju da će se u Hrvatskoj nešto promijeniti ne da samo govore mnoge ankete već ja to očekivanje i želja jasno iz svakodnevne komunikacije a još više ako si čovijek daje truda i čita mnogobrojne komunikacije na društvenim mrežama. Jedna dnevna novina dala si je truda te svakodnevno propituje javnost i svoje čitatelje o mišljenju oko tih promijena koji bi oni željeli i koje smatraju nužnim za hrvatski napredak. U stvari građani nisu kazali ništa novo u tim anketama jer su sve ili bar većinu tih želja vidjeli u predizbornim programima svih političkih aspiranata u nekim prethodnim izborima koje su, ovi, kada bi ugrabili vlast jednostavno ignorirali i zaboravili do nekih narednih izbora.

Danas smo, primjerice, imali priliku vidjeti predstavljanje nove izborne koalicije koji su se prozvali „Restart“. SDP-HSS-HSU-GLAS-SNAGA pod izbornim sloganom „Obranimo Hrvatsku od HDZ-a“ jurišati će na vlast te, ako se je dočepaju, promijeniti Hrvatsku.

Koliko li se slika koalicije mijenja kada nazive stranaka zamijenimo imenima političara koji su na čelu tih zvučnih kratica. Bernardić-Beljak-Hrelja-Mrak Taritaš-Aleksić. Uz puno poštovanje liku i djelu gospodina Aleksića koji je u prethodnom mandatu usmjeren na jedan veliki problem hrvatskih građana taj problem stalno „gurao“ i učinio mnogo upravo radi toga mi se čini kao da je „zalutao“ u ovu kombinaciju. „Mogli ste a niste“ jedan je grafit koji mi godinama bode oči na jednom sisačkom zidu ujedno je i moje pitanje, a trebali bi ga postaviti svi koji će glasovati na skorim izborima, ovim likovima koji se povlače hrvatskom politikom i građanima stalno prodaju „ciglu“.

Neki sam se dan na istim ovim stranicama propitivao što za Hrvatsku i njene građane mogu učiniti stari – novi mogući kandidati HDZ-a koji su mandat „proboravili“ uglavnom oko sabornice a da neki, u istoj toj sabornici, ni glasa pustili nisu. Plenković, u svoj svojoj razuzdanoj bahatosti, nadam se, još uvijek može i ima priliku „pronaći“ kadrove cijepljene protiv virusa klijentelizma te ih gurnuti u akciju „popravka“ Hrvatske makar se njegovo dosadašnje kadroviranje svelo najčešće „uništa“. Plenković, takav kakav jest, bar u izgledu, govoru i stavu djeluje kao vođa makar se nešto i nije pokazao posebno oko nečega što krasi vođu s karizmom – odlučnosti.

I takvom Plenkoviću što može suprostaviti ova „Alan Ford“ grupa iz koje je nestao „Broj Jedan“? Plenković pouzdano ima velik kadrovski bazen u kojeg može (ako hoće i smije) posegnuti i izvući imena koja hrvatskoj javnosti nisu nepoznata. Naravno, netko će se brecnuti na one mnogobrojne „vjernike“ što se križaju kad ulaze ili izlaze iz Remetinca ali u Stranci sigurno ima dobrih ali samozatajnih stručnjaka. „Alan Ford“ grupa svoje je kako mi se čini „izvrtjela“ jer da nije možda bi „sjevnulo“ neko novo ime i neki novi program.

„Restart“ se je, čini mi se, restartao i prije nego li je startao.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here