Opet uživanje uz kavu, pivo, čajeve, sokove…: Grad Petrinja pomaže ugostitelje s 20.000 kuna

Novinar: Antun Petračić

Ovo smo čekali! Jedva smo izdržali! Naravno, puno nam znači! Ne ponovilo se! Baš uživamo!

Ovakve  izjave od kavoljubaca i pivopija, onih naviknutih na čajeve, sokove i drugu ponudu terasa i  ljetnih bašti, čuli smo ovo prijepodne u ponovo otvorenim petrinjskim lokalima. Svi su oni  organizacijski-poslovno i smještajno prilagođeni ublaženim epidemiološkim propisima u  daljnjem svladavanju žilavog koronavirusa.

U ugostiteljskim  objektima razmaknuti su stolovi na propisanih 1,5 metar, čime je smanjen broj mjesta, ali  povećana sigurnost, stavljena   su dezinfekcijska sredstva i sve drugo što se traži za odgovorni  rad u novim uvjetima.

U Gradu Petrinja evidentirano je  „čistih“ 30 obrta ove djelatnosti  i još 20 proširenih ugostiteljskih objekata s pripremom hrane i ponudom pića, a svima njima pomoći će se nabavka najosnovnije potrošne opreme u maskama, rukavicama, dezinfekcijskim sredstvima  i slično.

Ovu solidarno- humanitarnu akciju najavio je Danijel Jagić, predsjednik Ceha ugostitelja  u Udruženju obrtnika Petrinja, Glina Topusko i ujedno čelnik istoga takvog strukovnog  ceha  među  obrtnicima cijele  Sisačko- moslavačke županije.

– Svima nam je nedostao rad, jer volimo biti i gosti i ugostitelji. Preko Ceha ugostitelja  u Udruženju obrtnika obratili smo se za pomoć Gradu i   dobili namjenskih 20.000 kuna za kupnju zaštitne opreme i sredstava, a raspodijelit ćemo je   prema broju zaposlenika, veličini lokala i jedinstvenim sličnim  kriterijima.  Već je napravljen popis svih 50 korisnika ove pomoći. Hvala gradonačelniku na prepoznavanje i uvažavanju  naših potreba – na press konferenciji kazao je D. Jagić.

U ime svih  ugostiteljskih obrtnika  Petrinje ovu zahvalu izravno je prenio  Darinku Dumboviću  uz vanjski stol Gostionice MiS, gdje je gradonačelnik i saborski zastupnik došao ovog ponedjeljka u svezi ponovnog dopuštenja rada ove djelatnosti. Objasnio je svrhu novčane  pomoći, ali i najavio mogućnost proširenja vanjskog prostora za terase po gradskim površinama.

– Ovaj dan smo jedva dočekali i kada su mi se obratili iz Ceha ugostitelja da trebaju pomoć za osnovne stvari, kao što je dobio i Ceh frizera i kozmetičara, nastojali smo u okvirima svojih mogućnosti dati 20.000 kuna i neka si oni to raspodijele kako najbolje znaju. Također, želimo proširiti odluke koje su vezane za ugostiteljski prostor. Svi koji imaju mogućnosti neka nam podnesu zahtjev za proširenje terasa. Dat ćemo dozvole za proširenje, nastojati pomoći u opremi i za što veću udaljenost između gostiju. Propisane mjere moramo poštovati i pratiti, ne treba se relaksirati kao da se sada ništa ne događa. Ovo je poziv i prilika ugostiteljima da donesemo promptne odluke, bilo Gradsko vijeće ili gradonačelnik.  Idemo se proširiti kako bi definitivno mogli eliminirati svaki opasni kontakt, znači kava, piće, sve na razmaku kakav je propisan  od  Stožera- rekao je danas gradonačelnik Petrinje Darinko  Dumbović.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here