Prije mnogo godina, Svjetska meteorološka organizacija je zapitala nekoliko vodećih zrakoplovnih firmi da ugrade meteorološku stanicu u avion. U tom konzorciju bilo je nekoliko većih zrakoplovnih firmi koje su letjele Boeingom 747. Ja sam bio projekt  manager za ugradnju te meteo-stanice u Boeing 747. Boeingu 747 bio je jedan od prvih aviona koji su mjerili razne meteorološke parametre. U avionu je ugrađen kompjuter koji je pripojen na senzore pa mjeri temperature zraka, pritisak zraka, smjer vjetra, brzinu vjetra, visinu aviona brzinu aviona, poziciju aviona itd. Jako puno podataka. Neke od tih mjerenja se vrše svake minute, a neki parametri se mjere par puta u sekundi. Meteorološka organizacija je u suradnji s organizacijom NASA, izgradila kompjuter koji su nazvali ASDAR (Aircraft to Satellite DAta Relay). Taj kompjuter je trebalo ugraditi u avion tako da on preuzme sve te informacije o vremenu i  preko satelita (zato je uključena NASA) šalje na zemlju. Cilj je bio da se što više mjerenja izvede u atmosferi. Deseci aviona, brodova i meteoroloških stanica sakuplja podatke i šalje ih u kompjuter koji je stacioniran u Engleskoj u gradu Readingu. Taj kompjuter onda izračuna model iz kojeg se dobije vremenska prognoza. Meteorolozi onda dobiju ( u stvari kupe) taj model pa malo razmisle (kao profesor Baltazar) i onda nam u vijestima u roku od 3 minute kažu kakvo će biti vrijeme za slijedeća 24 sata. Prije je na TV-u bio onaj deda Milan Sijerković koji nije baš vjerovao u kompjutere nego je više vjerovao u narodne izreke kao: Konjski topot, ženski plač i proljetna grmljavina brzo prođu. Ili npr. ROSNI KLASEN – NOSI HASEN! Ili Sunčani Svi sveti, obilje žira i žita ljeti. Ili Sveti Luka u nokte huka.
Sve u svemu, važno je znati da kompjuteri stvarno savršeno mogu dati prognozu vremena. U pametnom telefonu se može instalirati aplikacija Accuweather koja je fantastična. Ona mi na primjer kaže da će za 8 minuta početi kiša i stvarno je tako. Vremenska je prognoza došla do savršenstva. Taj App radi u svim zemljama svijeta i svim gradovima. Taj software i algoritam za prognozu vremena je stvarno neviđen. Sve je bazirano na trenutnim opservacijama i statističkim podacima iz zadnjih 25-30 godina.
I onda udari ta nesretna korona.
Malo se vozi, malo se leti, zrak je čist ali bi čovjek ponekad htio znati kakvo će vrijeme biti sutra ili da li će padati kiša u slijedećih pola sata ako na primjer idem u dućan. Da li da ponesem kišobran ili ne, pitanje je sad!
Gledam ja tako često u moj pametni telefon i nekako skužim da me zadnjih tjedana često prevari. Telefon mi kaže: kiša će početi za 38 minuta pa si mislim: “U redu, onda večeras ne moram zalijevati cvijeće.” Kad ono, za 38 minuta nema kiše. Pa nema je ni za slijedećih 20 sati. Sutradan opet gledam App i vidim da neće biti kiše za slijedeća 24 sata. Zalijem cvijeće, odnesem papir i prazne staklene boce u kontejner kad odjednom udari kiša. Džaba sam zalijevao cvijeće. Sve u svemu, očito je da više ne mogu vjerovati vremenskoj prognozi.
Moguće je da je to zato što je zrak puno čišći. Ima manje dušikovih spojeva u zraku pa se vrijeme drugačije ponaša. Algoritmi u kompjuteru u Readingu stvarno ne rade pravilno. To ć e se vjerojatno popraviti za koji tjedan jer je software takav da sam sebe nakon nekog vremena ispravlja. Bojim se samo da kad se software popravi i prognoza opet bude dobra, počet će se letjeti avionima i voziti auta pa će algoritam opet biti poremećen. Nakon nekog vremena i to će se, naravno, korigirati. Do tada ostaje samo da vjerujemo u one Sijerkovićeve izreke: ROSNI KLASEN – NOSI HASEN ili Rka-Rka proizvodi Krka.
By Marijan Jozić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here