Džaba ste krečili

Foto:screenshot

Autor: Marjan Gašljević

Do neki smo dan, eto, bili ponosni na našu, hrvatsku uspješnu bitku protiv koronavirusa. Od nacionalnog Stožera CZ koji je, navodno, bio na čelu te bitke pravili smo superheroje. Klanjali im se i divili. Nekako slično bilo je i u početcima Domovinskog rata. Cijela Hrvatska „drukala“ je za ono nešto sitno dragovoljaca koji su bez kalkulacija stali u obranu. Agresiju su stavili pod kontrolu. A onda su krenule kalkulacije. I tada i danas.

Osobno mi je najtužnije, da ne kažem najjadnije, što je „struka“ u samo jednom trenutku javno zgažena pred očima cijele Nacije koja strpljivo držeći fige čeka i sluša famoznu pressicu u dva.

I ranije, kroz ova tri mjeseca, upuzavalo se u usta od prvotnih naputaka da „maske više štete nego koriste“ do „bioterorista“. Neke čudne tvrtke uvezle  su u međuvremenu tisuće tona maski i maske su odjednom postale obaveza. Neki čudni ljudi odlučili su da bi bilo dobro zadržati vlast i da je sada upravo trenutak da se organiziraju izbori. Do jučer su građani obavezni na samoizolaciju, ma što to u konačnici značilo, rigorozno kažnjavani za izlazak iz svog stana da bi odjednom za potrebe glasovanja mogli bauljati kud im se sprdne. Tamo nekog čovca inspektori vrhovnog veprolovca oderali su s 8 tisuća kuna zbog toga što je vozio gnoj iz svoje staje na svoju njivu a trebao je biti u samoizolaciji. Predlažem mu da se brani tezom da je krenuo na biralište vozeći đubar za svaki slučaj ako sfali na izbornim listama.

Za tih tri mjeseca borbe epidemije je u Hrvatskoj dobro kontrolirana bar prema dostupnim nam podatcima i ako u Hrvatskoj uvijek postoji prostor za sumnju u manipulaciju, ono, čisto iz sporta. Virus je, dakle, zaustavljen za razliku od gospodarstva koje je u „banani“. Da li će nas ta tri mjeseca koštati 25, 42 ili 60 milijardi nitko ne može pouzdano tvrditi ali da će nas koštati, bome hoće. Na sve to na vratima je, upravo, predizborno političko rasulo. I to je to. Stožer CZ više nije stručno tijelo od trenutka kada je „glavni“ stručnjak ušutkan jednim „iš“.

Nakon tri mjeseca relativno stroge karantene u samo nekoliko dana opće „raspuštanje“. Možete bauljati kuda želite. Otvoreni su restorani i kafići u očekivanju da će u njih nahrupiti trošiti onih 600 tisuća zaposlenika koji su dobili od Države minimalac a nisu svjesni što će trošiti od lipnja kada ova mjera prestane. E tada će navaliti horde turista iz okolnih zemalja i bjesomučno trošiti u „slobodnim destinacijama“. I ovi do lipnja i ovi poslije lipnja pokrpati će financijske rupe u proračunu tako da će mo bezbrižno moći plaćati desetine tisuća nepotrebnih uhljeba u još nepotrebnijim lokalnim upravama. Za sada, dok se potrošnja ne razmaše, razvlačimo čak i kauče da bi isčeprkali koju kovanicu koja je nekom ispala iz džepa i „korisno“ ju gurnuli u uvijek gladna usta uhljebničkog čopora. Da smo zbilja došli do „kauča“ govori činjenica o besramnom uzimanju sredstava namijenjenih invalidima.

Sve u svemu stvari su se vrlo loše „posložile“. U trenutak kada je nužda donošenje važnih i ključnih odluka uflokili su se parlamentarni izbori koji će te odluke odgoditi na najmanje nekoliko mjeseci. I upravo pred to vrijeme da bi dobili na vremenu i nešto para otvaramo granice vjerujući u priču o spasonosnim, basnoslovnim turistički rekordima. Jebiga, jučer nam je došlo jednim avionom devedesetak hrvatskih radnika iz inozemstva i odmah „organiziralo“ nekoliko korona žarišta uz činjenicu da ih epidemiolozi još uvijek nisu uspjeli sve „pohvatati“. Da li će i gdje ti „uhvaćeni“ proširiti virus to tek trebamo vidjeti. A kako će situacija izgledati kada „navale“ ti silni, ma koliko ih bilo u zbilji, turisti i Hrvatsku u kojoj mogu, jer su turisti i nose novac,  raditi što i gdje hoće?

Sve mi više nekako titra antologijski grafit sa svježe okrečenog zida: „Džaba ste krečili“.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here