Maj je lijep (kad nije novo normalan)

Autor:Miroslav Šantek
Svi kadrovi su snimljeni maja 2015. u Petrinji. U ono vrijeme kad su stvari bile normalne, a ne novo normalne kao danas. Čovječe, koja grozna riječ i tko ju uopće izmisli.
Nasip Petrinjčice je bio vrlo prometan. U to doba još uvijek nije ogroman dio hrvatske mladosti otišao prema europskim zemljama u potrazi za boljim uvjetima, novcu i nadasve saznanju da živiš i radiš negdje a potuno te zaboli ona stvar kako se zovu političke stranke, niti pojma nemaš ni kako se zove tamošnji Premijer. Ono što je ostalo bilo je vrlo lijepo.Dvije mlade joggerice sa slušalicama u ušima, uz dobru mjuzu i veliku volju za sagorijevanjem kalorija i oblikovanjem svoga tijela su protrčale pored mene. Ja kao stari pripadnik bečke škole zaustavio sam bicikl i pustio cure da protrče. Dame imaju prednost.
NOGOMET PETRINJSKI
Trčanje i napucavanje nogom lopte na zelenom travnjaku je duboko ukorijenjeno u sve generacije Petrinjaca. Od najmlađih dana igranja nogometa po livadama kraj kuća, do ozbiljnijeg treniranja u lokalnim klubovima. Na Gavrilovićevom igralištu pored Petrinjčice često se mogao vidjeti prizor treninga djece iz NK Mladosti. U toj nogometnoj školi su savladavali tehniku, vještinu i učili tajne ove najvažnije sporedne stvari na svijetu. Tog maja u objektiv fotoaparata su upala i dva igrača seniora koji su upravo izlazili na teren stadiona Mladosti odigrati humanitarnu utakmicu protiv Zvijezda Hrvatske – Nedjeljko Kosić – Korejac i Dragan Mikulec – Mikula.
LUDI DAN 
To je onaj dan kad od ranog jutra se čuje zvuk zviždaljki, a po cesti se vide tragovi pjene napravljene od raznih sastojaka. Skupine maturanata se u određeno vrijeme okupe ispred zgrade Srednje škole Petrinja i uz zabavu, viku, cugu, zaustavljaju na trenutke promet i čekaju da se na vratima ukaže “direktor” škole i pusti ih unutra da posljednji put protrče hodnicima i razredima u koje se više nikada neće vratiti. To je njihov dan koji obično završi obilnim tulumarenjem na nekom osamljenom mjestu. A onda, kad prođe mamurluk od popijene cuge, nakon par mjeseci kreće problem što se naziva – pravi život.
PORED VELIKE VODE
Tog proljeća padale su velike kiše i poplavljivale mnoge dijelove Hrvatske, pa tim slijedom događaja ni Petrinja nije ostala pošteđena poplava.Kupa se podignula i poplavila zgradu kupališta koja je u to doba izgledala zapušteno i očajno. Nova, danas aktualna gradska vlast je tada krenula u obnovu tog kultnog objekta kojeg će par godina poslije dovesti do super stanja, ali život nije stao ni u tim uvjetima. Velika voda je pogodna za lokalne ribolovce koji su hvatali dobar ručak ili večeru, a jedan mladić je održavao svoju fizičku formu narljivo vježbajući na spravama par metara od podivljale Kupe.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here