Strani volonteri Udruge IKS dijelili s nama istu sudbinu : Amerikanka Jordan Crouch iz izolacije u Petrinji obranila doktorsku dizertaciju

Autor Antun Petračić
Proteklo ožujsko-travanjsko razdoblje  zahtjevne izolacije protiv nepoznatog Covida- 19, uz nas domaće  Petrinjce  jednake sate, dane i noći obavezne karantene proživljavali su i strani državljani, skupina  mladi iz međunarodnog Volonterskog centra Petrinje pri  Udruzi IKS.
U početnim epidemiološkim naputcima, koji nisu obećavali ništa dobro s puno nepoznanica o novoj bolesti, u ovoj Udruzi za promicanje informatike, kulture i suživota na provedbi  redovitih projekata Volonterskog centra  zatečeni su mladi ljudi, jedan Turčin, i po jedna Turkinja, Talijanka, Amerikanka i Francuskinja.
Njihova daljnja „sudbina„ u Petrinji i Hrvatskoj sastavljena je od napetih zapleta  neizvjesnosti, očekivanja, dilema, vlastitog osobnog odlučivanja i postupanja po naredbama drugih.
Nismo roman s rješenjem zapleta na zadnjoj stranici, nego pričamo priču, pa odmah otkrivamo – na sreću, za sve je dosadašnji  korona-zaplet završio dobro i uz najbolja  očekivanja.
 Turski volonteri Orhan Beratoglu i Neslisah Taskiranoguullar „izvukli“ su se iz Hrvatske najranije i to posebnim zrakoplovom uz pozivu i  na preporuku njihova veleposlanstva u  Zagrebu. Prijateljima iz međunarodnog sastava volontera  javili su o sretnom povratku u svoju zemlju, ali s obvezom samoizolacije. Do iznenadnog i neočekivanog  kraja ugovornog  roka boravka u Petrinji  ostali su „dužni“ još tri tjedna volontiranja.
S jučerašnjim 15. svibnjem vodi se  prestanak volontiranja  Talijanke Alice Bariani, koja se uz silne peripetije dogovaranja o uvjetima, načinima i oblicima putovanja prošli tjedan  ipak i konačno  dokopala svoje domovine. Djevojka je  trebala ostati do ožujka, ali  tada ni kod njenih ni kod nas nitko nije smio nikamo, pa je  produžila boravak u Petrinji. U postepenom popuštanju epidemioloških mjera u Italiji i Hrvatskoj  Alice je propisno i dogovorno prešla hrvatsko-slovensku, pa slovensko-talijansku granicu, uz takve doživljaje koje će pričati i svojim potomcima,  a internetom povratno opisala  svojim prijateljima u Petrinji.
Tu su ostale, i još su ovdje, Amerikanka Jordan Crouch i Francuskinja Elina Guesnon, od kojih izravno u IKS-u u Turkulinovoj ulici 9. doznajemo kako u punoj  zabrani kretanja i putovanja nisu imale drugog izbora nego čekati na smirivanje epidemije, kao i svi mi u Hrvatskoj.
-Nisam se htjela vraćati, jer je i moju Ameriku zahvatio val koronavirusa, a mala i sigurna Petrinja činila mi se bolji izbor.   Svo vrijeme  izolacije provela sam sama u iznajmljenom stanu, „radeći od kuće“ po programu IKS-a, a ujedno dovršavajući  stručnu doktorsku radnju na sveučilištu u SAD. Sve sam stigla i uspjela, moj rad o pružanju online terapije invalidnim osobama  vrednovan  je za pet, tom ocjenom i ukupnim ostalim rezultatima   ostvarila sam željeni  volonterski pripravnički boravak  u Petrinji. Sada  je pri kraju i pomalo postajem tužna i žalosna – kaže američka volonterka o kojoj smo već pisali na  PS portalu.
To je ona strankinja  koja je uoči  Dana žena u ožujku po hrvatskim izvorima realizirala seriju od tri plakata-postera na temu Žene kroz povijest Petrinje, a pokazala  fotografije i tekstom opisala poznate Ivanu Brlić-Mažuranić, Katarinu Zrinski i Milu Wood, po kojima su nazvane tri gradske ulice.
 Svu dosadašnju  izolaciju u Petrinji provela je i Francuskinja Elina Guesnon, a cijelu  kuću na kat do prošlog tjedna dijelila je se s prijateljicom Alice Bariani iz Italije.
– Navikle smo se na izoliranost, neprestance internetom radile na „daljinu“, nismo izlazile van, jedino jednom tjedno zbog kupnje  hrane. Dobro smo se čuvale i obavile sve zadaće, sada se približava i moj odlazak iz Petrinje – kazala je  volonterka E. Gusenon.
Tijekom proteklih  dana prisilne izolacije, u  Udruzi IKS  uloženo je prepuno volje, truda, znanja i želje u pomaganju svojim inozemnim članovima.
– Dvoje turskih volontera našim smo autom odvezli na zrakoplov u Zagreb, a silne telefonske razgovore  i internetske veze  obavili u dogovaranju  i usuglašavanju odlaska talijanske volonterke. I nju smo privatnim vozilom dovezli na preporučeni granični prijelaz  sa Slovenijom. Brinuli smo i o preostale tri strankinje u Petrinji, a zajedno s njima  cijeli IKS istovremeno bez prekida radio od kuće. U urede u Turkulinovoj ulici vratili smo se opet prošli tjedan – veli  Nadja Matešić, koordinacija Evropske službe volontera.
Lokalni volonterski centar Petrinja postoji od 2012. godine i od tada je u njegov rad uključeno nekoliko stotina volontera i volonterki koji su dragovoljno ulagali svoje vrijeme u našu zajednicu, stvarali pozitivne promjene, činili dobra djela, učili, sklapali prijateljstva i ostavili neizbrisiv trag ne samo na području Petrinje nego i diljem Sisačko-moslavačke županije.
dav
Cilj LVC Petrinja je razvoj zajednice kroz volonterski rad i vrijednosti koju on ima u toj sredini, te razvoj društva općenito.  Volonterskim angažmanom članovi zajednice preuzimaju odgovornost u kreiranju boljeg mjesta za život I uvelike utječu na kvalitetu života u cijeloj zajednici, kaže predsjednica Udruge IKS Tamara Jovičić.
Kao svoj trag i za nezaboravno sjećanje dosadašnji volonteri su po unutarnjim prostorijama IKS-a i zidovima haustora i dvorišta ove udruge ostavili originalne poruke, potpise i druge grafite, a takve uspomenice očekuju se i od budućih novih naraštaja volontera iz cijeloga svijeta.
Poslije smirivanja epidemije Covida-19 u Volonterskom centru Petrinje namjeravaju nastaviti samostalne projekte, a u tome predstojećem programu velika su očekivanja od odloženog, ali ne i odustalog dolaska novih mladih u naš grad. Da koronavirus nije poremetio plan oni bi boravili već od ožujka, a sada su “na čekanju” za Petrinju čak osmero Francuza, po dva predstavnika iz Luxemburga, Italije i Norveške, te po jedan volonter iz Kolumbije i Urugvaja. Po sustavu reciprotiteta iz Hrvatske bi u ove južno-američke države trebala otići dva naša volontera.      

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here