Nedjeljni komentar: Imaju li županije smisla?

Autor:Miroslav Šantek
Već duže vrijeme u mnogim medijima se mogu pronaći tekstovi koji se bave smislom postojanja županija u Hrvatskoj. Te zakonske tvorevine su bile i tema mnogih internetskih anketa, recimo portal Index je objavio jednu zanimljivog naslova: Treba li ukinuti županije i poslati parazite na burzu? Čak 95%  ljudi koji su odgovorili na anketu su se izjasnili da treba.Političari iz dvije stranke koje se periodično smjenjuju na državnoj vlasti ih nikad nisu ni pokušavali ukinuti, a manje stranke su često zagovarale njihovo ukidanje. Nedavni slučaj pandemije koronavirusa je ponovno potaknuo to pitanje, kako su mediji nazvali – besmisla postojanja županija, a što postojanje županija konkretno znači građanima upitali smo petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića.
Županija je jedna umjetna politička tvorevina koja funkcionira po političkom ključu sa deentraliziranim sredstvima koji se kanaliziraju također po političkom ključu.To je institucija koja nije sposobna ništa raditi jer je sama po sebi nakaradna jer ima prevelike ovlasti po gradovima, a ti isti gradovi prevelik novac kroz građane guraju u županijska i državna sredstva.
OSAM GODINA U PETRINJI NIJE IGZRAĐEN NI METAR ŽUPANIJSKIH CESTA
Ovo Petrinjci moraju znati – osam godina Petrinjci plaćaju gorivo, cestarinu, tehničke preglede vozila u županijski proračun, a što su dobili. Ništa. Ni jedan dužni metar asfaltne ceste. Sve se odigrava po političkom ključu. U mom,dvorištu i mom gradu nikada niti jedan župan ne može vidjeti prioritete grada bolje od nas samih. Onaj novac koji mi guramo u njihov proračun se mora samo vratiti. To radi mnoge probleme koje također građani moraju znati. Kad već govorimo o cestama, građani misle da ako je cesta u Petrinji da je samim tim gradska, ali nije. Ima ih puno županijskih i oni s njima upravljaju i odgovorni su za njihovo održavanje i sve probleme oko njih. To znači da ja kao gradonačelnik u svome gradu ne mogu popraviti i održavati cestu ,recimo, ulice Gromova, Kučerinu ili Antolčevu kad su one vlasništvo te iste županije. To je potpuno pogrešan pristup. Sve ceste bi trebale biti u vlasništvu grada i da grad s njima upravlja, a ne neka udaljena županija.
0 ŠKOLSTVU I OPĆINAMA
Mišljenja sam da sve školske ustanove na području grada bi morale biti pod upravom samog grada,a ne županije. Zato i postoje gradovi.Da sami građani upravljaju svojom imovinom. Općine su također pogrešna i nepotrebna stvar. One nemaju ništa osim uhljebljenih radnih mjesta.One nemaju ni svoju lojtru da sami promijene svoju sijalicu, ili škare za održavanje svoje živice. Pokazatelj svuda treba biti radno sposobno stanovništvo. Veći gradovi bi morali voditi brigu o njima i da im mi budemo servis, a ne županija. Najbolji je primjer kad sam rekao petrinjskom Komunalcu i Privredi nek si nađu posla izvan samog grada. I uspjeli su. Mi svoju vodu prodajemo Lekeniku, a naš Komunalac odvozi smeće i održava rasvjetu iz Majura, Kukuruzara jer oni to sami ne mogu.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here