Alma i Dahna su definitivno – dobra priča

Autor:Miroslav Šantek
Na početku su bile dvije žene. Žene koje se nisu mogle pomiriti medijskim zapisima koji najčešće iz ovog prastarog grada Siska govore o lošim stvarima i kao gradu slučaju. O ljudskom faktoru koji ga je unazadio ili osiromašio.O nesrećama, prevarama, suđenjima… One se ne slažu s tim da je Sisak poznat samo po tome. Za njih je uvijek bio lijep. Uvijek je bio i ostao dobra priča. I odlučile su mu pomoći.
Alma Trauber i Dahna Prskalo Peco  su prije 4 godine došle do zamisli da oronulim zidovima stambenih zgrada i javnih površina udahnu novi život, novu boju, novi početak. Širom svijeta postoje umjetnici koji su u stanju da svoja djela prenesu na gigantske površine. Ljudi koji oslikavaju murale po zidovima, ulična umjestnost iz njihovih glava je postala zbilja. Oko njih se skupio krug istomišljenika, kontaktirali su umjetnike iz Hrvatske i svijeta, mnogi su se rado odazvali i tako je nastao Re:Think Sisak festival. Grad Sisak je financijski stao iza ove zamisli, baš kao i mnogi drugi sponzori – od SMŽ, Ministarstva kulture do INE.U protekle 4 godine dvadesetak velikih murala ostalo je zauvijek na sisačkim pročeljima – malo je poznato da je prvi mural izrađen na zidu iza KKV-a i da je netko ukrao boje, četke i opremu umjetnika, ali to ih nije pokolebalo. Festival je zaživio. Stanari stambenih zgrada su počeli postajati dobri domaćini umjetnicima. Smatrali su ih svojim obiteljima i praktički stanarima njihove zgrade. To znači da su se kuhale kave, ručkovi, nudilo piće.. Siščani su jednostvano zavoljeli ove umjetnike koji su ukrašavali njihove zgrade.A djeca ih obožavaju.
Re:Think nije zaustavio ni nalet COVID-19. Malo ga je usporio i vremenski odgodio, ali će ga biti. Zbog novonastale situacije korona virusa. ali i zagrebačkog potresa ove godine će sisačke zidove oslikavati domaći umjetnici, a održat će se od 15. do 30. lipnja.I to na 6 lokacija: 𝐃𝐣𝐞𝐜̌𝐣𝐢 𝐯𝐫𝐭𝐢𝐜́ “𝐒𝐮𝐧𝐜𝐞”,𝐃𝐨𝐦 𝐤𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐞 𝐊𝐊𝐕,𝐒𝐭𝐚𝐦𝐛𝐞𝐧𝐚 𝐳𝐠𝐫𝐚𝐝𝐚, 𝐀. 𝐆. 𝐌𝐚𝐭𝐨𝐬̌𝐚 𝟖, 𝐒𝐢𝐬𝐚𝐤
𝐒𝐭𝐚𝐦𝐛𝐞𝐧𝐚 𝐳𝐠𝐫𝐚𝐝𝐚, 𝐇𝐫𝐯𝐚𝐭𝐬𝐤𝐢𝐡 𝐝𝐨𝐦𝐨𝐛𝐫𝐚𝐧𝐚 𝟓, 𝐒𝐢𝐬𝐚𝐤 𝐒𝐭𝐚𝐦𝐛𝐞𝐧𝐚 𝐳𝐠𝐫𝐚𝐝𝐚, 𝐈𝐯𝐚𝐧𝐚 𝐌𝐞𝐬̌𝐭𝐫𝐨𝐯𝐢𝐜́𝐚 𝟏𝟒, 𝐒𝐢𝐬𝐚𝐤
𝐒𝐭𝐚𝐦𝐛𝐞𝐧𝐚 𝐳𝐠𝐫𝐚𝐝𝐚, 𝐓𝐢𝐧𝐚 𝐔𝐣𝐞𝐯𝐢𝐜́𝐚 𝟏𝟖, 𝐒𝐢𝐬𝐚𝐤.
U susret budućim muralima možete pogledati izložbu u Gradskoj galeriji Striegl  pod nazivom ”Behind the scenes” koja je zamišljena kao uvod u ovogodišnji Re:Think festival, a na kojoj možete vidjeti zanimljive detalje i naći podatke o stvarima koje su se događale tijekom proteklih godina.
Alma i Dahna su žene koje vole svoj grad. Žene koje su pokrenule dobru priču koja bez njih ne bi nikada postojala.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here