Umro stari mesar

Autor:Miroslav Šantek
Umro stari pjesnik,
Umrla Emina
Ostala je tužna
Bašta od jasmina
Razbio se ibrik
Uvenulo cvijeće
Pjesma o Emini
NIKAD umrijet neće.
Nepoznat autor
Čuvena Emina je napisana 1902. Aleksa Šantić je šetao mostarskim ulicama i ugledao tu curu o kojoj je napisao pjesmu. Vrijeme je proletjelo, svakome od nas dođe smrtna ura. Umro je stari pjesnik. Umrla i Emina. Pitanje je samo hoće li nas se tko sjećati. A vremena se mijenjaju. Mijenja se i način života.
Neki dan na smrtovnici na ulazu u petrinjski park pisalo je da je umro čovjek po imenu Đuro Kotaranin u 85 godini života. Navedeni su i podaci ožalošćene obitelji i mjesto i datum pokopa.Jedan Petrinjac se preselio na onaj drugi svijet.
Taj čovjek je spadao u onu staru petrinjsku priču o gradu učitelja i mesara. Mnoge učene glave su tijekom prohujalih vremena ostavile svoj trag predavajući i prenoseći znanje tisućama Petrinjaca. Svi se sjećamo svojih učiteljica i razrednika, profesora, onih koji su nas naučili neke stvari u životu. Tako je i taj Đuro Kotaranin moje prijatelje mesare naučio neke osnove i tajne praktičnog rada mesarije. Ljude koji su to znanje upili i koristili u najvećoj i najpoznatijoj tvornici bivše Juge, tvornici po kojoj je cijela Petrinja poznata – Gavriloviću. Mi smo bili radnici, šljakeri na traci koji su osam sati na dan znojili se i baratali noževima prerađujući meso koje nam je davalo plaću i život. Mi smo bili dio sistema vremena kad su i radnici bili cijenjeni i imali visoke bodove i koeficijente jer smo bili stručni i vični znanju. Onom kojem nas je taj čovjek naučio.
I mi dobro znamo tko je on bio.
Umro stari mesar.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here