Poljem se širi miris bazge

Autor.Miroslav Šantek
Pjevač narodnih pjesama Halid Bešlić je devedesetih imao ultra hit. Pjesma se zove: Poljem se širi miris ljiljana. Tu stvar su u rock izričaju ex Yu škole obradili dečki iz grupe Rock Ko Fol. Hard rock obrada narodnjaka nezaustavljivo diže ruke u zrak na koncertima. Vidio sam ih više puta uživo u Sisku. Bend je to sa vatrenim fanovima koji ih prate na turnejama širom svijeta. Od Toronta do sisačkog kluba SKWHAT. Znam samo da se popilo puno piva i poderalo glasnica tih noći.

Ovog tmurnog predvečerja pred kišu, vijugavim makadamskim putem iz Cepeliša prema Piramidi iznad Petrinje širi se miris bazge. Oporan i jak. Ne može se izbjeći. Uz samu cestu, uz rub šume raste drveće prepoznatljivih cvjetova.Podsjeća me na djetinjstvo. Na sokove i čajeve koji su se nekad pripremali u petrinjskim kućama. Nisam ljubitelj tog okusa, ali ga znam. Probao sam. I sretao sam ovog promašenog Covid proljeća berače bazge na ovoj cesti. Ljude koji su pobjegli od kolektivnog ludila i potražili spas u prirodi. Beru bazgu. Kažu da znaju što će s njom. Imaju i repcete. Kažu dobra je i za čaj i za sok. Neki tvrde da znaju napraviti i marmeladu od nje. Uostalom, živimo u doba digitalnih informacija lako dostupnih svakome. Internet je prepun podataka o ovoj ljekovitoj biljki koja se može pripremati na puno načina.
Sok od bazge – 40 cvjetova
Sastojci:
40 cvjetova bazge (očišćenih od suhih cvjetova)
4 l vode
3,5 kg šećera
10 paketića limunske kiseline
Priprema:
Ovaj jednostavan recept zahtijeva da očišćene cvjetove od nametnika i suhih cvjetova prelijemo vodom i ostavimo namakati 24 sata. Nakon jednog dana namakanja, cvjetove trebamo procijediti kroz dvostruku gazu ili veoma sitno cjedilo te ih dodatno istisnuti rukama.
Zatim u vodu dodamo šećer i limunsku kiselinu te miješamo dok se šećer u potpunosti ne otopi. Ostaviti još 24 sata. Sok zatim ulijte u čiste (prokuhane) boce do vrha kako ne bi ostalo zraka nakon zatvaranja i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
(www.krenizdravo.hr)

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here