U Brestu Pokupskom uvijek između Spasova i Duhova: Sinoć proslavljeno Brestovsko posvetilo kapele sv. Barbare

Piše Antun Petračić
 Između blagdana  Spasova/Uzašašća Gospodinovog i Duhova, u Brestu Pokupskom slavi se Brestovsko posvetilo: sjećanje  na posvetu-blagoslov njihove  grobljanske drvene kapelice sv. Barbare, nebeske zaštitnice ovog sela. U crkvici se  tradicionalno Posvetilo sinoć u subotu slavilo  svetom misom  uz služenje vlč. Mladena Vidaka, župnika iz Žažine, ali delegiranog i za Brest Pokupski ( i obližnju župu sv. Juraja u Maloj Gorici).
Proslava posvete kapele sv. Barbare, što je „rođendan“ jednako one starinske srušene u granatiranju iz okupirane Petrinje u Domovinskoj ratu i nakon Oluje ponovo novosagrađene na istom mjestu i jednakog izgleda, značajan je vjersko-duhovni događaj za Brest.  Ovdje  se  slično  slavi i   nebeska zaštitnica sv. Barbara, čiji  je spomendan 4. prosinca.
Kako je u  katoličkom kalendaru jučer još i blagdan francuskog mučenika Deziderija, prevedeno Željko,  župnik M. Vidak čestitao je imendan nositeljima  toga imena, a među njima  je nazočio  i Željko  Hrnčević, novi predsjednik Vijeća mjesnog odbora.
S vlč. Vidakom odmah  poslije mise  dogovorili su  novu službu Božju 26. lipnja, u povodu proslave obljetnice osnivanja prvog samostalnog obrambenog voda za Brest Pokupski i Malu Goricu. Prije mise zadušnice u središtu Bresta položit će se  vijenci na spomen obilježje poginulim braniteljima ovog dijela pokupske bojišnice.
Iz programa novog VMO Željko Hrnčević najavljuje za lipanj i srpanj prve značajne radne akcije saniranja poljskih putova, krčenja živica, uređenja jaraka, kopanja kanala…
Isto tako, od Ružice Pavković, predsjednice seoskog KUD-a Pokupljanka doznajemo kako će se i oni u lipnju okupiti na svojoj  redovitoj  godišnjoj  izvještajnoj  skupštini. Mislili su je vezati uz jučerašnje Posvetilo i održati sinoć odmah  poslije mise, ali tijekom tjedna na poslani zahtjev nisu dobili nikakav odgovor od Stožera Civilne zaštite. Ovi će folkloraši stoga naknadno godišnju obveznu Skupštinu održati uz epidemiološke preporuke i službeno odobrenje, a sinoć su u sv. Barbari, uz druge starije mještane, prevladavali na tradicionalnom crkvenom proljetnom Brestovskom  posvetilu za 2020. godinu.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here