Čudo kraj Kupe:Sjene i Vihori

Autor:Miroslav Šantek
Takva su vremena. Neki ih zovu i korona vremenima. Nigdje više ne možete ući a da po preporuci HZJZ ne dezifincirate ruke na ulazu. Nikad ne znate kad i gdje će vas taj famozni koronavirus zaskočiti, a tko vjeruje u Capak priču pristaje na sve.Ljude je očito lako navući na priču. S tim mislima u glavi sam ušao po prvi put nakon par mjeseci u prostor sisačke Holandske kuće – impresivnog zdanja kulture i povijesti. Penjući se stepenicama na prvi kat, kroz stakleni zid zgrade vidjeh u dvorištu nešto novo, drugačije i vrlo zanimljivo. Kao neki oblik umjetnilčkih instalacija poslagani su kroz prostor stolovi čudnog oblika. Na trenutak podsjećaju na objekte koje su umjetnici prije skoro četrdesetak godina radili pored Željezare Sisak, a koji danas u ruiniranom i dosta očajnom stanju postoje u parku skulptura na Capragu. Osobno mi se te sklupture sviđaju. Imaju neki urbani štih. Cool Thing – rekla bi ekipa iz grupe Sonic Youth.
Alma Trauber je jako zadovoljna tim neobičnim stolovima i stolcima. Ona je ravnateljica Gradske galerije Slavo Striegl koja djeluje u prostoru Holandske kuće i kaže da su došli na ideju da naprave suradnju sa sisačkim obrtnicima čiji proizvodi i se uklopili u koncept izgled i cijelu priču ove kuće koja brine o bogatoj industrijskoj baštini Siska. Tako su kontaktirali Dubravku i Maria Korzo koji dugi niz godina rade sa metalom i proizvode suvremeni namještaj s duhom sisačke Željezare i cijele povijesti obrade metala na ovom prostoru i koji su osmislili i izradili stolove nazva Vihor i stolice – Sjene i savršeno su se uklopili u dvorište Holandske kuće.
Iako čvrsto stoje i funkcionalni su, izgledaju kao olujni vihori koji se iznenada pojave za sunčanih dana a postanu vidljivi zbog prašine koju podignu sa zemlje. Ovi srodni stolovi, različitih visina, dimenzija i boja, s postoljem od uvrnutog čeličnog lima u kombinaciji s olakšanim betonima u boji, izgledaju snažno a razigrano. Lako su prenosivi, izrađeni u potpunosti ručnim radom od materijala otpornih na vanjske utjecaje. U prenesenom značenju često se koristi vihor, kao “vihor vremena”, “vihor strasti”, a znači snažne često oprečne emocije kakvi i jesu trenuci oko stola! – tako ih opisuju, a svakako kad dođete u Holandsku kuću pogledajte i taj njeni novi dio.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here