Čovjek s dva imena: Luka Graber ili Milan Šukunda

Autor:Miroslav Šantek
NA STAROM ŠANKU “GAVRILOVIĆEVOG RESTORANA”
Taj veliki šank pamti i bolje dane. Smješten u prizemlju nekadašnjeg petrinjskog Doma kulture u također nekadašnjem Gavrilovićevom restoranu u kojem je do zadnjeg rata radio i postojao, a danas na istom mjestu promijenjenog imena zgrade u Hrvatski dom –  kad bi znao govoriti ispričao bi tisuće ljudskih sudbina, tisuće priča koje su se za ovim komadom betona i drveta odvijale. Ovog puta taj prazni šank nepostojećeg ugostiteljskog objekta mi je poslužio kao oslonac i mirno mjesto na kojem mogu izvan buke porazgovarati s nekim sudionikom zanimljivog umjetničkog događaja koji se odvijao u obližnjem atriju – udružile se petrinjske kulturne snage na jedan dan pokazati što znaju i umiju. Međutim, u samom lobiju doma bile su postavljene zanimljive skulpture čudnog oblika i načina izrade koje su mi upale u oko,pa sam tako pitao predsjednika Petrinjske udruge likovnih umjetnika Petriart, Željka Lipovca o čemu se tu radi,  a on mi zagonetno odgovori da su to djela njegovog prijatelja, samozatajnog umjetnika kojeg je  uspio nagovoriti da ih predstavi javnosti.
ČOVJEK S DVA IMENA
Luka Graber ili Milan Šukunda? Kako kada i kako za koga. Čovjek se nakon nekog vremena ukazao pored svojih djela i kad smo se upoznali i kad sam mu rekao da sam novinar –  on mi reče da nitko nije savršen. Zanimljiv lik je upravo bio spreman da netko o njemu napiše priču.
Milan Šukunda je star 66 godina, rođen u Dvoru na Uni, a već 50 godina stanovnik Petrinje. Po zanimanju je strojarski tehničar i mirovinu je zaradio kao stručnjak za održavanje u Hrvatskim željeznicama. Od djetinjstva “zaražen” likovnošću počeo je raditi crteže i slike s temperama, a onda se “navukao” malo jače i ozbiljnije i ta ga droga drži do današnjih dana. Prije rata je bio i član petrinjskih umjetnika 1980./1985., a jedinu samostalnu izložbu je imao u Sisku o kojoj je osobno govorio poznati i vrlo strogi petrinjski umjetnik Branko Čačić koji ga je pohvalio i predvidio napredak njegovog rada. Međutim, Milan Šukunda koji je pod pesudonimom Luka Graber stvarao svoja likovna djela je stao. Jednostavno ga više nije zanimalo izlaganje svojih djela u javnosti, povukao se u osamu i u svojem kućnom prosotru izrađivao umjetnička djela za sebe i za vrlo uski krug njemu dragih ljudi. Zašto je to tako, samo on zna.
Ali prati današnju likovnu petrinjsku scenu. Kad god se organizira neka izložba osobno ju pogleda i ima riječi hvale za umjetnike koji danas djeluju. Ponavlja da njega afirmacija ne zanima, a svoju umjetnost i od drveta i od kista stvara u svom svijetu pod utjecajem glazbe za koju kaže da je najveća i prva umjetnost na svijetu. Voli klasiku. Mozzarta, Bacha i ekipu. Voli i Vlatka Stefanovskog i njegove gitarističke bravure. Kad ima priliku posjeti i neku izložbu u metropoli. Ali Luka ili Milan se najbolje osjeća sam sa svojom umjetnošću.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here