Prve hrvatske tvornice salame nema, ali zabljesnula je zgrada pored nje novim sjajem

Autor:Miroslav Šantek
Današnje mlade generacije Petrinjaca koje su stasale nakon završetka Domovinskog rata ne mogu se sjećati stare kuće na samom početku spuštanja niz brijeg tada Arhove, a danas Srnakove ulice. Poznata je to bila katnica po natpisu PRVA HRVATSKA TVORNICA SALAME, odmah preko puta ulaza u Stari Gavrliović ili s druge strane ograde tada OŠ Artur Turkulin, a danas 1. OŠ. Ta kuća je definitivno ostala urezana u pamćenje mnogih generacija Petrinjaca, a sa sigurnošću se može reći da je bila simbol grada Petrinje sa svojim upečatljivim natpisom.Nažalost, stradala je u vihoru rata. Probušile je tenkovske granate, a opljačkale i do zadnje cigle srušile i odnijele okupatorske srpske vlasti u periodu 1991.-1995. Nije ostao ni jedan kamen. Ni temelj. Uklonili su je zauvijek.
Ni danas je nema. Tu je parkiralište uz samu cestu, a Gundulićeva ulica u produžetku je također dosta promijenila izgled. Obnovljene su i u ušminkane školske zgrade i općinski prostori, a na mjestu nekadašnje tiskare danas se nalazi moderni trgovački centar. Cijela ulica je danas u dobrom stanju osim par obiteljskih kuća koje bi valjalo obnoviti, a ovih dana je novim sjajem zablistalo još jedno zdanje u toj ulici. Prva kuća, odmah pored nepostojeće Prve Hrvatske tvornice salame je nakon energetske obnove doživila svoj novi početak.
Radi se o staroj kući s početka prošlog stoljeća koju su nakon rata koristile petrinjske tvrtke Komunalac i Privreda. Svim građanima je poznato dosta ruinirano i zapušteno stanje tog objekta u kojem danas svakodnevno radi četrdesetak ljudi. Tu se rješavaju problemi, plaćaju računi, zgrada je vrlo prometna. Pored nje je veliko dvorište s pomoćnim zgradama i trpezarijom, može se reći da je ovo jedan od prometnijih prostora u gradu.Direktor Komunalca Vlado Lovreković je iznio i tehničke podatke – obnovljeno je oko 600 kvadrata, a  ukupna investicija uređenja fasade, izmjene stolarije, tavanskih prostora i uređenje dvorišta iznosi oko 500 tisuća kuna. S uređenjem dvorišta krećemo slijedeći tjedan koje bi trebalo biti gotovo za sedam dana. Dobit ćemo više parkirnih mjesta za djelatnike i još pet mjesta za građane.“ – rekao je Lovreković.
I petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je obišao novoobnovljeni prostor koji je proljepšao sliku ovog dijela grada i najavio novinu. Privreda kao vlasnik donje etaže zgrade će prodati Komunalcu svoj dio koji će ostati na ovoj lokaciji, a poduzeće Privreda se seli u potpuno novi prostor koji je kupljen za 4 milijuna kuna – u “Kotvu” pored Gradske tržnice.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here