GAUDEAMUS IGITUR

Dragi maturanti,

iako se sve urotilo protiv, došao je i taj dan. Mislili smo da će i ove godine sve biti deja vu, ali viša sila se pobrinula da ne bude. Tako ste bili zakinuti za zadnja tri mjeseca života u školi. Morali ste se povući u svoje domove, bez prijatelja i profesora s kojima ste tvorili samorazumljivu dobitnu kombinaciju. Prvo zbunjenost i čuđenje, a potom nemoguća situacija postaje bliskija i pomirivši se s njom, dogurasmo do kraja nastave.

U 34 godine rada zadnji sat mi je uvijek bio prilika da učenicima kažem sve što nisam dospjela, a što mi je na srcu, ali da i oni meni upute riječi oproštaja. Bilo je tu svega: duhovitosti, dobrote, zloće, ali uvijek u granicama dobrog ukusa. Često se znalo završiti suzama. Moje sam pripisivala starenju, ali njihove su bile više od ganuća. Čitala sam ih kao privrženost i poštovanje, a to me uvijek čini ponosnom. Danas takav oproštaj nije moguć, ali vam ovako mogu reći koliko ste mi i vi bili značajni i dragi. Sretna što sam vas pratila u ove četiri godine, vjerujem da će neki od vas, glas o našoj maloj školi, svojom uspješnošću pronijeti diljem svijeta. Sad mi izgleda da i očaj u koji ste me nekad znali baciti ima neku drugu dimenziju, da smo tako doživjeli svojevrsnu katarzu, koja je moguća samo uz mladost, ljepotu, zdravlje i šarm kojega kod vas ne fali. Želim vam da i dalje budete svoji, da uspješno završite srednju školu i krenete nekim novim putevima koji će vas dalje usmjeravati da budete stručni i uspješni. Vazda budite bolji ljudi, jer vidjeli smo i sada da je humanizam (uz kojeg obavezno ide renesansa!) najvažnija stvar na svijetu. Zapamtite da nema ničega što može zamijeniti čovjeka!

Dok ovo pišem gledajući Kupu, na prozor je sletio djetlić i kuca. Ali neću reći “Nikad više”, jer vas zaista želim za pet godina vidjeti na proslavi mature. Ni ljubomorni supružnici, ni nestašna dječica, nikakve obiteljske ili neke druge dubioze neka vas ne spriječe da dođete i vidite me još mlađu i ljepšu. Vi ćete tada biti pri kraju još jedne značajne dionice puta, mladi i lijepi, puni pozitive.

To su misli i slike koje vam šaljem, želeći vam ugodan provod  na ludom danu, uz obavezno: Ostajte zdravo !

                                                    prof. Ljiljana Lekanić – Kljaić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here