Hit u svjetskom i hrvatskom turizmu: Luksuzne kuće od drveta, na drveću ili u krošnjama stabala, tri takve ima Petrinjac Zoran Popović

Novinar Antun Petračić
 U nepristupačnoj prašumi Zapadne Papue na otoku Nova Gvineja domorodački narod Korowai prepoznatljiv je po kućama izgrađenim u krošnjama drveća, uobičajeno 6 do 12 metara visine, ali i na čak 35 metara od tla.  Tako   visoko žive stalno i trajno, a  štite se od poplava i dolje na  tlu  od  insekata i životinja.
Ovom narodu su kuće na drveću osnovno mjesto života, a u modernom turizmu takve nastambe u krošnjama rasprostanjene su po cijelom svijetu, na svim kontinentima.  Traženi su hit za odmor i novi luksuz – izolacijski, avanturistički, ekološki i održiv. Privilegija je takvo uživanje u samoći i intimnosti, daleko od buke, nervoze i gužve gradskih ili napučenih turističkih centara.
Na svim kontinetnima i u mnogim zemljama razgranao se taj pokret raznolikih kuća od drveta ( ili od ostalog građevnog  materijala), a iz takvog modernizma nije izuzet  ni turizam Hrvatske.  Po unutrašnjosti manje, ali u Istri i Dalmaciji, Gorskom Kotaru i Lici u značajnoj mjeri ovo je postala prepoznatljiva, popularna i tražena nova vrsta usluge.
Taj “novi luksuz” moguće je doživjeti, osjetiti, oduševiti se i od prve prisvojiti u tri kuće u samom središtu Like: s jedne i druge strane Gospića, pokraj i tik uz glavnu ličku unutrašnju državnu cestu. Vlasnik tih objekata je Petrinjac Zoran Popović, s adresom na roditeljskoj kući u Srnakovoj ulici, poslom u Zagrebu, a najvećim angažmanom s vrhunskom privatnom ponudom u Lici.
– Ovo je moj životni san, ovako nešto zamišljao sam godinama, a nakon silnih napora i nemalo novca sada uživam u ostvarenom.  Najprije sam u zaseoku Dubokolje sela Bužim, blizu Gospića, a nedaleko Teslinog Smiljana, uredio drvenu kuću s devet kreveta u tri sobe, sa svom unutarnjom i vanjskom  udobnosti. Na iskustvu ove ponude nazvane  Sanjam Liku, nastale su još dvije, ali izgledom različite. Kao i u Bužimu, također uz rub Parka prirode Velebit, u Drenovcu Radučkom  na metalnim  nosačima sagradio sam dvije nove kuće od ariša i jelovine na četiri metra visine. U ravnini su krošnji starih šumskih stabala bukve i hrasta. Unazad godinu i pol ovdje su uživali gosti odasvud, čak iz daleke Južne Koreje, SAD, Kanade, naravno i Hrvatske – veli Z. Popović, dipl. inž. strojarstva, koji je struku zamijenio turističkim poduzetništvom.
Ovdje je nedavno proveo i sve vrijeme izolacije od koronavirusa, nimalo ne strahujući od zaraze, jer u Raduču je netaknuta priroda, glavno su društvo i prvi  susjedi  samo ptice, vjeverice i iz zimskog sna  probuđeni  puhovi…
-Moji gosti provode odmor na drugačiji način, u luksuzno opremljenim nastambama među drvećem, slušajući cvrkut ptica, vozeći se biciklom, šetajući šumskim stazama, istražujući Velebit i ostale posebnosti ovog kraja izuzetne ljepote.  More je udaljeno samo 25 minuta vožnje automobilom, Nacionalni park Plitvička jezera na samo jedan sat vožnje, tu su još četiri nacionalna parka također unutar sata vožnje (NP Paklenica, NP Sjeverni Velebit, NP Krka, NP Kornati). Prekrasni kanjon Zrmanje udaljen je svega 25 minuta. Tzv. “majstorska cesta”, predivna zaboravljena prometnica koja je spojila jug i sjever Hrvatske starta iz obližnjeg Sv. Roka, svega šest kilometara udaljenog, kupalište na obližnjem jezeru nadomak je sedam km- nabraja nam Zoran isto ono što obvezatno preporuča svojim gostima.
U obje odvojene kuće s vanjskim terasama, u većoj  sa šest ležaja, a drugoj s četiri,  instalirani su besplatan WiFi, smart TV, hladnjaci, ledenice, kuhinje s indukcijskim pločama, perilice za suđe i veš, kupaonice s podnim grijanjem… U ljetnoj sezoni postavljen je i bazen od 20m2, a za ljute ličke zime grijanje na kaminske peći i strujne  radijatore…
Uostalom, da više ne opisujemo i objašnjavamo sve viđeno i doživljeno za jednodnevnog boravka u Zokijevom “carstvu”, ukucajte treehousecroatia. com i sve će vam se osobno otvoriti pred očima.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here