Kultura preživjela Covid – 19: U Petrinji ponovo kino predstave, paralelni koncerti Zrin festa i Orguljaškog festivala Ars organi Sisciae

Autor: Antun Petračić
 U svekolikom popuštanju epidemioloških mjera, nakon dugih dana zarobljena od Covida-19, u novu normalnost vraća se i kultura. U Petrinji je  ovaj vikend opet kino s dva filma, priređuje se i orguljaški koncert, a mjesta događanja su  Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom i župna crkva sv. Lovre.
Večeras, suradnjom Hrvatskog doma i župe sv. Lovre u ovoj gradskoj crkvi sveca zaštitnika Petrinje od 19,30 sati iz programa sufinanciranja Ministarstva kulture RH za 2020. godinu održat će se koncert na orguljama uz Arijanu Gigliani-Philippi i Edmunda Andlara-Borića.
 Hrvatski  dom Petrinje  sutra u subotu  obnavlja  filmske predstave: prijepodne u 10 sati matineja je dječjeg filma ( sinhroniziranog)  Playmobil, a na večer u 20 sati akcijski igrani Bloodshot.
U nedjelju 31. svibnja Grad Petrinja je startno  mjesto, a sredinom lipnja bit  će i završno,  14. međunarodnog orguljaškog  festivala Ars organi Sisciae. U crkvi sv. Lovre ove nedjelje u 20 sati otvora  ga Trio fiat lux,  a u istom prostoru 11. idućeg mjeseca zaključuju mladi umjetnici festivala, Zvonimir Marković na tromblonu i Hrvoje Trinki za orguljama. Koncerti ovog  festivala još  će se održati u crkvama Gline i dvije večeri u Selima kraj Siska.
Istovremeno, u crkvama na  području Sisačke biskupije u predstojećim danima lipnja trajat će i 6. Zrin festival, čije je otvorenje u tvrđavi Zrin sutra u subotu, na Dan hrvatske državnosti, a nastavlja  u utorak 20. lipnja u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gori ( Laura Vadjon, violina – Pavao Mašić- čembalo),  iduća dva nastupa su u Gornjem Viduševcu i Topuskom, a završni 14. lipnja u franjevačkoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskom Čuntiću (izvoditelji Aconstic projekt Strings).
Na sve  koncerte  slobodan je ulaz, a široj zainteresiranoj javnosti bit će dostupni izravnim internetskim  prijenosima na mrežnim stranicamawww: zrin-festival.com i www: ars-organi-siscia.org.  Ove su glazbene priredbe do sada održavane razdvojeno i zasebno, ali su sada iznimno poslije epidemije koronavirusa paralelno objedinjene u zadnje dane svibnja i prva dva tjedna lipnja.
Uoči dvaju festivala na deset lokacija u deset večeri, kojima je pokroviteljica ministrica kulture  Nina Obuljen Koržinek, a pomažu Sisačko moslavačka županija  i Grad Petrinja, u maloj gradskoj vijećnici najavnu tiskovnu konferenciju održali su gradonačelnik Darinko Dumbović i Valentina Badanjak-Pintarić, predsjednica Hrvatske udruge Ars organi Sisciae i voditeljica oba festivala.
– Uvijek se rado vraćamo u Petrinju, uistinu središte Banovine, kraj prepun prekrasnih lokaliteta kulturne i prirodne baštine,  o kojima još uvijek premalo znamo i treba ih pokazati. Ars organi  već se trebao održati u svibnju, plan je uključivao više koncerata u Petrinji, a u novim okolnostima u kojima smo se našli saželi smo oba festivala i sada idu paralelno. Ipak, u župnoj crkvi sv. Lovre  počinje i završava međunarodni orguljaški festival- rekla je V. Badanjak -Pintarić.
Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović pohvalio je organizaciju oba festivala, obećao i nadalje potporu programima glazbe, muzičkog doživljaja i tradicije.
– Imao sam prilike biti na ranijim  koncertima  u sv. Lovri i u Hrvatskom Čuntiću, oni su tada dali krasnu poruku, a sada će posebice značiti u ovo vrijeme vraćanja iz izolacije, kada smo bili otuđeni od tih lijepih trenutaka. Poslije haranja Covida -19 dolazi ova prekrasna svjetlost i prekrasni zvukovi koji ne mogu biti na ljepšem mjestu nego što su naše crkve. Doći ću na koncerte, slušati i uživati u glazbi   – kazao je gradonačelnik D. Dumbović.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here