30. svibnja, ponovo Dan hrvatske državnosti: Budnica GLG, vijenci na groblju, misa u sv. Lovri, pučka proslava na Gradskom kupalištu Petrinje

Tekst i slike Antun Petračić
Često mi Petrinjci tepamo  Kupi kao  našem  moru, nasipe Petrinjčice smatramo  primorskim Lungomarem, za kupalište uvriježio naziv ljetnog dnevnog boravka…
Uz osvježenje, odmaranje, opuštanje  i rekreaciju,  tada se  u tom prirodnom bogatstvu Grada Petrinje još dodatno  organizira, dešava i održava niz programa i sadržaja.  Kako je sutrašnji 1. lipanj prvi dan ljetnog klimatološkog godišnjeg doba, kojem Vakula i srodni mu prognozeri najavljuju tri opasno žarka  i sparna mjeseca, red je za sve izraženije poglede spram Kupe, njenog  bistrog, zelenog, pitomog toka i osobito uzvodno niz pješčanih plaža.
 Prvi  izlazak na Kupu u 2020. godini  dobrom  broju Petrinjaca bio je jučerašnji Dan hrvatske državnosti. Na  Gradskom kupalištu  neformalno se slavilo popodne, nakon  ranojutarnje budnice Gradske limene glazbe, prijepodnevnog sjećanja na žrtve branitelja ( uz središnji križ na groblju sv. Benedikta) i misom za Domovinu u gradskoj  crkvi sv. Lovre (predvodio župnik Josip Samaržija).
Za ponovo vraćen državni praznik na 30. svibnja, izgled  Gradskog kupališta Petrinje zablistao je u punom sjaju. Pokošena trava, nove klupe za odmor, dotjerano zidano sunčalište, barjaci, uokolo miris 180 litara gulaša sa 70 kilograma divljači iz lovačkog kotla udruge Fazan i 200 obilnih porcija  graha iz grijanih vojničkih spremnika, glazba tamburaša, živost, muvanje…
– Ovo je proslava Dana državnosti i još nije otvorenje kupališta, jer službena sezona kupanja počinje 15. lipnja. Do tada ćemo imati četiri stručna  spasioca, koji upravo pohađaju završnu obuku – doznajemo od Jasmine Robinić, direktorice gradske tvrtke  Poslovne zone, upravljača ovim vodno-obalnim kompleksom na desnoj strani Kupe od ljetne pozornice  do utoka Petrinjčice.
Nazočne na  kupalištu pozdravio je i u ime dužnosnika Grada i suradnika iz gradske uprave   Dan državnosti  čestitao gradonačelnik Darinko Dumbović.
-Normalno je da postavljamo pitanje što je  danas naša Domovina. Govorit ću iskreno i prijateljski jer tako osjećam da vam moram reći. Manje-više svi koji ste ovdje niste mogli dati više za Domovinu i ono što mogu reći kao gradonačelnik: grad Petrinja i svi građani Grada Petrinje nisu mogli kod stvaranja domovine Hrvatske dati više nego što smo dali. Naravno da se postavlja pitanje što mi danas očekujemo od Domovine, koju prije svega želimo kroz Dan državnosti obilježiti posebnim pijetetom prema ljudima koji su se utkali u temelje domovine Hrvatske. Kada ovdje vidim obitelji, od našeg pokojnog pukovnika Predraga Matanovića do svih ostalih hrvatskih branitelja koji su ostali, mogu reći, sakati u Domovinskom ratu, mnoge stvari u 30 godina državnosti su se među nama devastirale i nikako da zabilježimo taj dan i da kažemo napokon 30-ti je taj koji ćemo slaviti. Neka   današnji dan, ovaj prekrasni dnevni boravak grada Petrinje, prekrasni ambijent, naše kupalište, naša Petrinjčica, rijeka Kupa, budu uvijek nešto što mora dati poruku ljubavi i odgovornosti prema prostoru kojeg imamo, a to je naš grad. I u budućnosti želim da sve ono što nas država treba vidjeti, da nas više vidi, da vidi upravo sve vas koji ste danas bili kod križa, koji ste se pomolili, koji ste imali ono što svatko ima ili nema, a to je osjećaj za žrtve i za ljude koji su stvarali državu. Taj se osjećaj polagano gubi, ali mislim da ga trebamo vraćati kroz Dan državnosti. Moramo imati više zastava, moramo se više družiti i naravno da se sada možemo izvlačiti na raznorazne elemente u životu koji su nas dočekali, možemo se izvlačiti i na Covid19, imali smo tu mnoge ljude koji su dali dio sebe upravo u toj strašnoj pandemiji koja nas je zadesila i ta okupljanja su nam došla u zadnji čas da se relaksiramo i pokažemo kako i na koji način obilježiti Dan državnosti. Želim vam da današnji dan provedete prije svega u sjećanjima i da nikada ne zaboravimo poginule hrvatske branitelje, nestale, sve civilne žrtve i sve one koji su stvarno dali sve od sebe, a to su hrvatski branitelji. Da nije bilo hrvatskih branitelja ne bi bilo Domovine i tu moramo reći veliko hvala! Neka  hrvatski branitelji, neka  svi oni koji su stvarali temelje domovine Hrvatske za Dan državnosti budu vječna inspiracija ne samo da poručimo budućim generacijama nego da svi skupa budemo bolji ljudi i da postoji već jednom taj dan među Hrvatima, da imamo svoj dan i da ništa ne ispolitiziramo nego da ga proslavimo onako kako zaslužujemo kroz mnoga stoljeća što imamo svoju Domovinu – rekao je gradonačelnik. Potom je molitvu predvodio trajni đakon Vjekoslav Uvalić.
 I dok će kupalište proraditi za 15 dana, već se s 30. svibnjem računa  početak  ugovorene ugostiteljske  usluge kafe bara obrta Meandar, vlasnika Jose Pavišića, s dodatnom prodajom brze hrane obrta Dora i sladoleda slastičarnice Opatija.
-Sve smo pripremili, uredili, obnovili  i namjestili  za početak sezone i svakodnevni ljetni nastavak. Puno je nove opreme, cijene su standardne, na pozornici će se održavati programi Ljeta u Petrinji- nabraja Joso Pavišić.
Goste će posluživati ( već su jučer nastupili u punom broju) mladi sastav ugostiteljskog osoblja: Monika, Tamara, Anđela, Lea, Tea i još jedna Tea, te Dino, Marko i Petar, uz svoju voditeljicu Suzanu Skrbin.
Lovački gulaš i vojnički grah dijelio  se u kutu kupališne zgrade, a  stolovi  razmješteni po cijelom prostoru, dodatnih mjesta  bilo je i ispod posebno podignutog  bijelog šatora. Porcije su nošene i u ostalo zelenilo, a uz zidane peći za roštilj, sa svojom velikom plavom zastavom slavili su članovi Udruge  hrvatskih branitelje policije Petrinja. Kako su osnovani  prošle jeseni ovo im je prva proslava Dana hrvatske državnosti, a obvezatna korono-karantena i izolacija usporili  programske planova.
– Držali smo se propisanih epidemioloških mjera, danima nismo mogli ništa i nigdje. Zato s veseljem čekamo 26. lipnja dogovoreni dolazak prijatelja iz Udruge veterana Domovinskog rata Velike Gorice.  Sastajemo se u Peckom, pozivamo odmah i vas iz medija – kaže Željko Bjelac,  predsjednik udruge branitelja-ratnih policajaca Petrinje.
S toplijim i dužim danima kupalište uz Kupu postalo je stalno vanjsko mjesto okupljanja   članova Udruge belota Petrinje, jučer također ovdje u svome kartaškom hobiju.
U isto to vrijeme, odmah iza podneva, iznenađenje u Kupi!  Na gradskoj plaži, usred rijeke kupa se, pliva, roni poznata Edit Posavec.  Dozivamo je bliže obali, popravlja mokru kosu i držeći se za čamac  doznajemo kako ovo čini još od sredine ožujka, kada je Kupa hladila na 10 stupnjeva.
– Mislim da je danas temperatura vode 15-16 Celzijusa. Nije mi hladno, ovako prakticiram godinama, ne mogu bez toga – smije se Edit, i otpliva dalje u sredinu rijeke.
Ona je otvorila sezonu kupanja mnogo  ranije i prije službenog 15. lipnja, a u prošlosti Petrinje na ovom mjestu bilo je oduvijek sličnih odvažnih i posebnih kupaća. Gradsko kupalište se spominje još  1902., stalno je od 1921., postojeća zgrada dvokatnog sunčališta s kabinama sagrađena je 1942. godine, a 2013. ovo je kupalište proglašeno najljepšim u cijeloj Sisačko- moslavačkoj županiji.
Da  ga je jučer obišla, pregledala i ocjenjivala turistička ophodnja, opet bi mu dala jednako priznanje.
Neka  sve  takvo ostane super u novim danima nastupajućeg  ljeta.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here