VII. zapovijed

Autor: Marjan Gašljević

U Hrvatskoj smo se već zbilja svašta nagledali tako da je slavni Vitezov Antun Tun sitni, mali amater koji „mrak grabi loncem“. Kako je ta pjesmica bila osveta inatljivom seljaku od strane partijskog dužnosnika koji je „u ime Naroda“ istom tom Narodu uzimao različita dobra koja su pokušavali sakriti od „voljene Džave“ tako mi nekako zvuči i to „grabljenje mraka“.

Da se i  modernoj, današnjoj Hrvatskoj „mrak grabi loncem“ svjedoči izjava, pored mnogih drugih, premijera Plenkovića o uhićenju „Kninske kraljice“ da se to njega, i ako je bila državna tajnica, ne tiče jer „nije krala na radnom mjestu.“

Mojsije je, prema Bibliji, razbio kamene ploče pod Sinajem kada vidje da mu se zemljaci klanjaju Zlatnom teletu. Raja se ja malo trznula, a on se morao uzverati nazad pod vrh planine da mu Bog preslika prvu verziju Ploča u kojoj je, možda, VII. zapovijed imala dodatak: „Ne ukradi na radnom mjestu.“ Ili je Bog osobno Plenkiju „dao signale“ da je to tako bilo jer njemu, i tako, stalno odnekud „daju signale“.

Možda su mu „dali signal“ da se žurno hapsi jer su se  stvari otkinule kontroli pa se na snimljenim materijalima nastalim u vremenu nadzora mogla naći i neka zvučnija imena iz njegove neposredne blizine jer je teško za vjerovati da se oko kolača samo vjetroelektrana predvidljive vrijednosti 2 milijarde vrti samo pohapšena sitnija boranija. Kada bi si netko dao truda i složio „puzzle“ svih koji se vrte oko inkriminiranih radnji koje je pokušavala, navodno, u svoju korist posložiti vješta „Kraljica“ mislim da bi to bila impresivna slika.

S druge, pak, strane ako je ova priča s ovim akterima, što je isto moguće i vjerojatno, samo bacanje magle građanima u oči da bi se prikrila afera s famoznim memorandumom koji je iscurio oko „predaje“ hrvatske nafte na preradu Mađarima i sumnji što se sve krije u toj nemiloj aferi i oko nje gdje curi daleko veća lova a i igrači su nešto „jači“. Posložene „pazzle“ imena dale bi još impresivniju sliku. Sjećamo li se koliko je para iscurilo na konzultantske usluge oko Agrokora u samo par mjeseci? Konzultanti „plešu“ oko INA-e već četiri godine. Džabe? Ili je ovo možda dobra taktika Vlade da smanji vrijednost INA-e pa je onda otkupi, kako je obećano, za neku sitnu lovu?

U svakom slućaju teoretičarima urota svašta pada na pamet tako da je, prema istima, hapšenje „Kninske kraljice“ izvršeno navrat-nanos kada je istraga probijena otkrivanjem „bube“ u njezinom automobilu. Prema jednima krenulo se u prijevremeno okončanje akcije praćenja jer je bilo naznaka da bi moglo još „svašta“ biti snimljeno pa eto problema. Hapsiti ili ne neka „jača“ imena. Druga priča zašto se je išlo u žurnu akciju je da je USKOK-u ponestalo „buba“ za prisluškivanje. Te stavi „bubu“ u automobil, te u stan u Zagrebu, te u kuću s tri stana u Kninu i vikendicu na moru a nazirala se, valjda, kupnja i nekih novih nekretnina pa tko će derati porezne obaveznika kupnjom tolikih „buba“? Bitno je da su sve nekretnine, kao i obično u sličnim slučajevima, nabavljene i uknjižene transparentno i po Zakonu.

Viđenom šibenskom stranačkom prvaku iz sefa je mrknuto nešto stotina tisuća kuna. Kažu da to uzimanje stranačkom čovcu nije krađa, to je samo vraćanje novca.

Kako je dobar hrvatski običaj da se svi viđeniji, a svi su iz dobrih i viđenih katoličkih familija, političari prilikom ulaska ili izlaska iz zatvora višekratno križaju kunući se u Zapovijedi ne bi me čudilo da VII. zapovijed dobije još pokoji amandman jer za „svoj“ Narod dobar političar je spreman i izniman trud uložiti.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here