Dijelu Petrinjaca danas „granulo sunce“: Korisnicima Doma za starije i nemoćne osobe dozvoljen izlazak u grad!

Novinar Antun Petračić
Prijepodne ovog ponedjeljka, 1. lipnja, nad Petrinjom su oblaci prekrili sunce, sjeverac je „držao“ prvi dan klimatološkog ljeta, a u takvo netipično vrijeme za sredinu godine, dijelu naših sugrađana „granulo  je, ogrijalo ih sunce“.
Pokretnim korisnicima Doma za starije i nemoćne osobe  ovog 1. lipnja „zasjalo je sunce“ jer  im je nakon puna 2,5 mjeseca kolektivne koronavirusne karantene i izolacije u svojim sobama i hodnicima, dozvoljen samostalni izlazak izvan zgrade. Tako su  živost   prijepodnevnog ponedjeljka  u Petrinji  pojačale osobe starije dobi  željne ponovnog susreta s poznanicima i izravnog viđenja s prijateljima ili najbližima.
Trojica od takvih, odmah su „navalili“ u prodavaonicu tehničke robe u kupnju bonova za mobitele, neki požurili u dućane po svježe voće i sokove, jedni krenuli  u jedva  dočekani  obilazak  kuća, oni još uvijek oprezni  samo provirili kroz glavna ulazna vrata…
-Iako nam u domu nije ništa falilo, od sredine ožujka do danas bila je doista preduga izolacija. Provodio sam je u svojoj  sobi br. 316 s pogledom prema zelenilu Trga Matice hrvatske, čitao novine, gledao televiziju, čekao i dočekao, kao i sve u životu- veli bivši „gavrilovićevac“ Stjepan Remeta, korisnik ovog doma sedam godina, a životnih punih 90 i još sedam mjeseci.
– Nemam se na ništa požaliti, osoblje nas je čuvalo i pazilo, hranilo i liječilo,  sve je izvrsno funkcioniralo i štimalo. Nisam se nimalo bojao, držao sam se one da neće grom u koprive – dodaje  Juraj Orešković, u izolaciji u travnju dočekanog 77. rođendana, a inače s godinu i pol  „staža“ u domu.
Dozvoljen slobodan put pod noge po gradskim ulicama dao si je i 85-godišnji  Ivan Škornjak, a po dugom životnom iskustvu, zlu ne trebalo, ponio i kišobran. Nije  mu trebao za  dva sata preporučenog  izlaska.
 Na porti Doma i unutar  ustanove s 188 korisnika osjeća se nova  živost i zadovoljstvo.  S popuštanjem epidemioloških mjera svima je nekako  bolje, zdravije, opuštenije, sigurnije, kao ono ranije prije Covida – 19.  Nakon dosadašnjeg  serviranja obroka  po sobama, danas se opet objedovalo na  mjestima i  stolovima u glavnom restoranu.
– Hvala vam za glazbu u subotu – provirujući kroz vrata, ravnateljici Doma Magdaleni Komes kaže baka Ivka Goričanac.
– Hvala i vama, poruku će prenijeti suprugu- uzvraća prva osoba ove ustanove, a nama pojašnjava kako je u ranojutarnjoj budnici po Petrinji na subotnji Dan hrvatske državnosti Gradska limena glazba svratila do Trga učitelja  i svirajući ispred prozora obradovala stanare, a neke i probudila. Običaj je to i tradicija, još iz vremena kada je  osobno Magdalena, djevojački Pobor,  aktivno svirala u GLG, a sada je u društvu i nadalje suprug Tomislav Komes.
– Uz nimalo lagano i jednostavno, ali odgovorno i pravilno organiziranje,   pridržavanje svih naputaka, preporuka, mjera i odluka naša ustanova neokrznuta je dočekala današnji 1. lipanj i ponovni slobodni izlazak korisnika. Hvala svakome od njih na propisanom vladanju, jednako na razumijevanju njihovih najbližih, te veliko priznanje zaposlenicima. Bili smo  podijeljeni u dvije skupine i sve je proteklo u najboljem redu- kaže M. Komes.
U dva i pol mjeseca totalne unutar domske izolacije,  efikasno se funkcioniralo  i prema van, s velikom obvezom   kuhinje  u spravljanju  do 1000 ručkova dnevno. Uz svoje vlastite korisnike, još se kuhala prehrana   Domu za  odrasle osobe s psihičkim problemima, domu za stare osobe u Maloj Gorici, privatnim korisnicima i drugima. U najizraženijim danima epidemije u dnevnom razvoženju  toplih obroka  hrane po terenu sudjelovali su i volonteri.
Jedan od  posebno zadovoljnih   vanjskih  korisnika domske kuhinje iz kriznih dana,  ravnateljici  je poštom poslao osobnu zahvalu- čestitku.
Od Magdalene Komes  saznajemo  i  unutarnje  detalje koji su  raspoložili stanare ili skratili  duge dane i noći:  povećan je broj  primjeraka dnevnog tiska Večernjeg lista i 24 sata, te revije Gloria, a jednom je organizirano kolektivno naveliko čekano i željeno  šišanje baka i djedova.
– Iz Ceha frizerki i pedikerki Udruženja obrtnika Petrinje, Gline i Topuskog  došlo je pet članica i napravile veliku uslugu. K tome, još su svih zarađenih 1200 kuna ostavili Domu, i sada ćemo se dogovoriti kako utrošiti taj  donirani novac -rekla je M. Komes.
Iako su olabavljeni epidemiološki uvjeti, u ovoj ustanovi i nadalje primjenjuju propisane zaštitne zdravstvene mjere, s obvezatnom  dezinfekcijom ruku, najavom posjeta rodbini u stacionaru i evidentiranjem  pokretnih pri izlasku i vraćanju iz šetnji po Petrinji.
Današnjeg 1. lipnja, nitko radosniji i sretniji nego u  Domu za starije i nemoćne  osobe u Petrinji.
Iako se  lakše  diše, nema opuštanja!

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here