Lipe cvatu – sve je isto kao i lani…

Autor:Miroslav Šantek
Kiše su (valjda napokon) prestale i pred nama je osvanuo polusunčan lipanj. Mjesec kad se proljeće petvara u ljeto, mjesec kad je najduži dan u godini, mjesec kad lipe mirišu petrinjskim parkom.
Kako su stari Petrinjci opisivali ovaj mjesec zapisao je u svojoj knjizi Blagadan i svagdan petrinjski, povjesničar Ivan Rizmaul.
Lipanj je mjesec rascvalih lipa u petrinjskom gradskom parku i nanasipu uz Petrinjčicu. Lipine krošnje su pune kukaca, najviše pčelica, ali i marljivih ljudskih ruku koje ubiru cvijet. Vrijeme se već prilično ustalilo i zna dobro zagrijati. Ponekad zna biti i magle, a najgore je polovinom mjeseca. Petrinjski brežuljci mirišu cvjetovima. Tih povjetarac uznemirio je po poljima procvalo žito. Cvatu najveći Božji dari:kruh u polju i vino na brijegu. Ovaj nam mjesec donosi i prve plodove, prve slatke i sočne trešnje i jagode, a o Petrovu i jabuke petrovače. Ivanje je (24.VI.) i nastaje ljeto.
Ivanjski krijesovi od Hrastovice i Vurota žare nam noćno nebo.Na travnjacima je živo. Jedni kose, drugi prevrću, treskaju, suše, nameću, treći sadiejvaju stogove. Škripe kola po prašnjavim putovima, umorna čeljad, okrijepljena mirisom pokošenog sijena, pristiže domovima. U toplim lipanjskim noćima izletjet će krijesnice iz živica i grmlja.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here