Zaželjeli se knjiga i čitanja: Navala na ponovo otvorenu Gradsku knjižnicu i čitaonicu

Autor Antun Petračić
Mladi i odrasli Petrinjci zaželjeli su se posuđivanja i čitanja knjiga iz Gradske knjižnice i čitaonice, zatvorene gotovo 2,5 mjeseca,  a 1. lipnja, ponovo otvorenih vrata.
Ovog proljeća poklopila su se dva  razloga zatvorenosti ove ustanove. Uz neočekivanu pandemiju  Covida -19, puno ranije  planirala se sveobuhvatna revizija cjelokupnog knjižnog fonda, koja je po zakonu obvezatna svake pete godine.
I tako je  u najžešćem vremenu korona pandemije s primjenom mjera epidemiološke zabrane,  devet djelatnika  Gradske knjižnice i čitaonice Petrinje od 18. ožujka 2020.  svakodnevno radilo u posebnim uvjetima izolacije. Do 31. svibnja dovršili su ogroman posao revizije  i ujedno preuređenja  cjelokupnog  prostora  dvaju odjela.
 – U osobnom pregledu, čišćenju i saniranju oštećenja   kroz ruke nam je prošao svaki od 13.000 naslova u dječjem odjelu i 30.000 knjiga odjela za odrasle. 500 naslova  odvojeno je za otpis, a   pomicanje svih knjiga iskoristili smo za proširenje i racionalizaciju prostora, ugradivši 270 metara novih polica – kaže ravnatelj Ante Mrgan.
 S ponovnim početkom rada, članove su dočekala nova korona pravila, a objavljena  su na mrežnoj stranici ustanove, odakle ih prenosimo u cijelosti.
Kao i svi poslovni subjekti i Knjižnica se mora pridržavati epidemioloških mjera.
U Odjelu za odrasle u slobodnom pristupu knjižnoj građi (“u policama”) istovremeno mogu biti najviše dvije osobe, a u Odjelu za djecu i mladež može biti samo jedna osoba, odnosno dvije, ako se radi o roditelju djeteta.
Knjige koje se vraćaju ostavljaju se na posebnoj polici na ulazu.
i prema naputcima koje smo dobili one tamo moraju ostati 72 sata. Zbog ovih mjera usporeno je kolanje knjižne građe, stoga molimo naše članove
da i dalje ostanu odgovorni kao što su bili i do sada te da vraćaju knjige na vrijeme.
Pultovi u oba odjela opremljeni su prozirnom barijerom i molimo korisnike da ne dolaze bočno već stanu ispred barijere.
Molimo korisnike koji imaju mogućnost da se unaprijed pripreme i donesu
popis željene građe kako bi posudba bila što brža. Dostupnost građe može se provjeriti na web katalogu.
U čitaonici Odjela za odrasle može se boraviti najviše pola sata, uz obvezu nošenja zaštitne maske.
Korisnici koji planiraju dolazak u knjižnicu moraju voditi računa o zdravstvenom stanju te, kako ne bi ugrozili druge, odustati od dolaska, ako imaju povišenu temepraturu ili druge smetnje koje mogu ukazivati na simptome zaraze koronavirusom.
 Radno vrijeme tijekom lipnja bit će uobičajeno od 8 do 19 sati, ali je od 13 do 14 sati knjižnica zatvorena zbog dezinfekcije prostora i opreme.
Molimo sve korisnike da drže pripisani razmak i koriste dezinficijens.
Svi članovi koji do sada nisu vratili knjige mogu ih do kraja mjeseca lipnja vratiti bez naplate zakasnine, izvješćuju iz Knjižnice.
U sklopu njihove najnovije prostorno-tehničke modernizacije,  u hodniku Hrvatskog doma ugrađen je  interfon  za  komuniciranje  s članovima  invalidima u kolicima i  osobama s teškoćama uspinjanja stepenicama, a uz nove uređaje i na ormare za samorazduživanje  postavljene su sve upute o korištenju usluga.
Ova gradska ustanova u svome sastavu ima i Dječju igraonicu Košnicu, ali za njen novi  početak još se ne zna jer sve ovisi od epidemioloških odobrenja. Isto tako, za sada nije u  planu organiziranje ni održavanje posebnih javnih kulturnih priredbi za posjetitelje.
A  je  li  ova upravo završena generalna revizija zadnja u prostoru Hrvatskog doma, jer se nova knjižnica i multikulturni centar planiraju malo dalje, u bivšoj klaonici na kraju Mihanovićeve ulice?
-Nadamo se i očekujemo da će idući popis biti na novom mjestu, projekt je pokrenut, takva su obećanja  gradonačelnika Darinka Dumbovića – odgovor je Ante Mrgana,  ravnatelja Gradske knjižnice i čitaonice Petrinje.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here