Od “Tri dlake” preko Pixiesa do interpretacijske ploče

Autor:Miroslav Šantek
Ta zgrada na samom uglu današnjeg Trga dr. Franje Tuđmana 11 i Gajeve ulice, oduvijek znana kao “uglovnica” je starija od svih živućih Petrinjaca. Prebacila je preko 250 godina života, ima svoje priče i tajne, a mi koji smo još na ovom svijetu i svjedoci njene povijesti možemo za nju reći da je u svom okrilju imala čuveni kafić osebujnog imena kakvog samo Petrinjci mogu nazvati – “Tri dlake”.
Krajem osamdesetih u njoj je živjela jedna Vlatka koja je bila dio ekipe okupljene oko alternativnije glazbe koja se slušala u to doba, pa sam tako i sam često ulazio u tu “Vlatkinu” zgradu” gdje su se kovali planovi kako se zabaviti u Petrinji tog doba koja je tad izgledala vrlo moderno, bogato i svjetski. Bilo je tu gomila bendova koji su se vrtili sa kazetofona, a za Vlatku i sve nas iz tog doba i te kuće – Pixies. Jedan od “onih” bendova.

Nedavno je uglovnica zablistala novim sjajem. Oronule i zapuštene zidove je osvježila nova boja, a jutros je dobila i svoju oznaku.  Interpretacijska ploča je nastala iz idejnog rješenja petrinjskog akademskog slikara Davora Žilića,a na kojoj se nalazi tekst na hrvatskom i engleskom jeziku s QR kodom koji povezuje ploču s mrežnim stranicama Turističke zajednice Grada Petrinje gdje se može pronaći više informacija, a također na njoj su i znakovi Grada Petrinje – grb Grada i znak Turističke zajednice Grada Petrinje list lipe Ilirke.
Dečki iz tvrtke AKA Mladena Radana izmjerili su ploču i na određeno mjesto ju pričvrstili na zid uglovnice, tik pored ulaza u današnju trgovinu tekstilom.Ploča je napravljena kvalitetno i garantira održivost bez obzira na vanjske utjecaje.Sve je to dio projekta „Muzealizacija grada Petrinje“ koji je započet još 2016. i do danas su postavljene 54 ploče, a ovog četvrtka postavit će se 14 interpretacijskih ploča u užem dijelu grada Petrinje.
Gradonačelnik Darinko Dumbović sa svojim suradnicima i direktoricom Turističke zajednice Grada Petrinje Ivankom Držaj je došao vidjeti postavljanje ploče na “uglovnicu”  i zadovoljan je cijelim projektom i kad se grad do kraja uredi i postave razne ponude, kaže bit će sve to prava turistička ponuda koja ima prosperitet u ovom kraju. Kultura, tradicija, običaj i baština je petrinjska povijest i vrlo bitna stvar za Grad Petrinju.
Ovom činu je prisutvovala i Gordana Zrilić predstavnica stanara koja je starosjedioc ove zgrade i koja je danas vrlo ponosna na obnovu ove zgrade i njen najnoviji ukras.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here