Po crkvama Sisačke biskupije u tijeku su dva festivala klasične glazbe: Zvono na tornju u Gori najavilo i odjavilo večer Zrin festivala

Novinar: Antun Petračić
S prvim udarima satnog mehanizma u osam sati na večer u tornju župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gori počela je, a uz istu „pratnju“ s visine u 21 sat, upravo za dodatnog bisa dvoje interpreta, završila je druga večer 6. Zrin festivala. Ova manifestacija klasične glazbe odvija se istovremeno sa sličnim 14. međunarodnim festivalom Ars organi Sisciae, a održavaju se u crkvama Sisačke biskupije, među kojima i u Marijanskom svetištu Gora.
– Nakon otvorenja u Zrinu, ovo je nastavak Zrin festivala u drevnom središtu velike starohrvatske županije Gora, mjestu koje se u povijesnim dokumentima spominje od 1201., a na popisu župa Zagrebačke biskupije iz 1334. spominju se u Gori četiri crkve: sv. Marije, sv. Klementa, sv. Petra i samostanska crkva redovnika križara. Već u 12. stoljeću ovdje su bili nazočni templari. Gora je i hodočasničko središte sa svojom crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije koja je vrijedan spomenik hrvatske kulturne i povijesne baštine. Riječ je o jednoj od prvih gotičkih sakralnih građevina u kontinentalnoj Hrvatskoj. Za naš festival, novoizgrađenu kamenu crkvu uglazbili su sjajna violinistica Laura Vadjon, prva hrvatska umjetnica na baroknoj violini te jedna od začetnica novih stilskih kretanja i vodeće ime na području reprodukcije glazbe starih epoha u Hrvatskoj. Na čembalu je solo i u duetu glazbovao koncertni orguljaš i čembalist Pavao Mašić, okrunjen najprestižnijim glazbenim nagradama kod nas i u svijetu. Izvodili su djela Johanna Sebastijana Bach, Johanna Heinricha Schmelzera, Ante Knešaureka, Tomaso Cecchinija, Daria Castella i Georga Fridricha Handla- kazala je producentica-voditeljica oba festivala Valentina Badanjak Pintarić, ujedno i predsjednica Hrvatske udruge Ars organi Sisciae.
Pokroviteljica je ministrica kulture Nina Obuljen -Koržinek, a među sponzorima i Grad Petrinja.


Za ovaj jedan sat festivalske večeri u Goru je iz Zagreba dopremljeno čembalo, instrument po izgledu sličan glasoviru, ali drugačijeg zvuka i bez nožnog vođenja. Nakon ovog jednog u Gori, pravi spektakl čembala tek se očekuje 13. lipnja u crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u Topuskom, gdje će na čak četiri ovakva instrumenta svirati Ansambl 4ZA.
Zanimljiv je i detalj da su u repertoar večeri u Gori uvršteni stupovi klasične glazbe, ali i suvremeni skladatelj Ante Knešaurek ( r. 1978.), koji je odmah iduću večer 3. lipnja, u sklopu orguljaškog festivala, svirao u crkvi sv. Ivana Nepomuka u Glini.
Zrin festival za 2020. godinu završit će 14. ovog mjeseca u franjevačkoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskom Čuntiću, a župna crkva sv. Lovre u Petrinji izabrana je za otvorenje (31. svibnja) i završnu finalnu večer festivala orgulja, s koncertom idući četvrtak, 11. lipnja, u 20 sati.
Uz besplatni ulaz na sve izvedbe, svaka se iz svih crkvi izravno prenosi na internetskim portalima www:zrin- festival. com i www:ars- organi-sisciae. org.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here