Selo bez igrališta nije selo

Autor.Miroslav Šantek
Da selo bez igrališta nije selo misli Alen Tišinić,  jedan od predstavnika mladih snaga Taborišta, sela u sastavu Grada Petrinje smještenog na jugu i putu prema Hrvatskoj Kostajnici, koji je sa kolegama iz Vijeća MO Taborište došao u posjetu petrinjskom gradonačelniku Darinku Dumboviću da bi zajedno javnosti predstavili novi projekt dječjeg igrališta u tom selu.
Priča je svakako dobra. PETRA ( Petrinjska razvojna agencija) je  pripremala projekt i prijavila ga na poziv koji je raspisala  Lokalna akcijska grupa (LAG) Zrinska gora – Turopolje. Dobiven je ugovor o financiranju koji je potpisan 22. siječnja 2020. godine, sredstva su iz Europskog poljoprivrednog fonda iz Programa ruralnog razvoja. U tijeku je provedba postupka nabave, nakon kojeg se prijavljuje drugi dio Zahtjeva za potporu do Odluke o dodjeli sredstava. Projektna dokumentacija je izrađena, vrijednost projekta je 431.247,50 kuna.
To znači da će ovo selo dobiti potpuno novo i funkcionalno dječje igralište koje će se izgraditi pored tamošnjeg vatrogasnog doma, a to će biti polivalentno igralište – multifunkcionalno, s kućicom, toboganom i ljuljačkom, te rukometno igralište s dva rukometna gola, opremljeno urbanom opremom – koševima za otpad i klupicama. Do jeseni bi trebalo biti izgrađeno.
Još jedan uspjeh privlačenja EU novca u Petrinju je donio osmijeh na Dumbovićevom licu koji već ima iskustva s ovakvim stvarima – prošle godine je uspješno završen projekt dječjeg igrališta na Slatini, a podsjetio je da su mnoga sela poput Taborišta bila sustvano zapostavljana i da će se potruditi da se Taborištu vrati identitet. Najavio je i zatvaranje tamošnjeg odlagališta otpada, bolje održavanje puteva i cesta i zaštitu ekologije i zdravog života i podsjetio da je Grad Petrinja uložio prvih 10 milijuna kuna  u magistralni cjevovod koji ide kroz Taborište prema Budičini i desni krak koji ide prema Hrastovici.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here