Nesnosni smrad koji nastaje spaljivanjem komunalnog otpada, plastičnog otpada, stiropora, automobilskih guma i sl. vrlo često se u ovim proljetnim danima širi ulicama grada i okolnih naselja.

Prilikom paljenja takvog smeća oslobađaju se čestice pepela, čađi, otrovne pare i plinovi (vidljivi i nevidljivi) čija je biološka opasnost pogubna i velika. Sagorijevanjem plastike stvaraju se otrovni plinovi, dioksini i furani, a osobe koje su i kratkotrajno izložene tim isparavanjima su u opasnosti.

Odluka je na nama. Hoćemo li samo promatrati neodgovorne susjede kako uništavaju zdravlje ljudi u svojoj okolini ili ćemo nešto poduzeti radi toga? Ono što možete učiniti je objasniti svom neodgovornom susjedu sve negativne učinke koje spaljivanje takvog otpada ima na zdravlje ljudi, a također i napomenuti da je spaljivanje takvog otpada zabranjeno i zakonom kažnjivo djelo.

Jedini otpad koji je dozvoljeno spaljivati je drvni materijal nastao rezidbom voćaka i sl. jer gorenjem takvog materijala ne nastaju štetni spojevi.

Susjedu također možete pokloniti i ovaj informativni letak:

Spaljivanje otpada – letak

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here