Tko to laje u plućima Petrinje i Siska?

Autor:Miroslav Šantek
NERA JE ŽENKA pasmine slovačkog kopova. Tri su joj godine na leđima i pored nogu svog vlasnika Maria Galovića iz Brezovice, u kasno poslijepodne, kao jedna od posljednjih natjecateljica čeka znak da uđe u dvohektarski gater i pokuša pronaći divlju sviju koja se na tom ogromnom prostoru negdje lukavo krije.Sa svojim vlasnikom proći će pored ekipe natjecatelja koji su već “odradili” posao i uz priču, piće i druženje čekaju kraj ovog događaja –  24. Državna utakmica pasa glasnoga gona na divlju svinju u organizaciji Lovačke udruge „Fazan“ Petrinja koji su organizirali doček ljudi, hranu i pomoć u gateru, a stručni dio je u domeni Kinološkog društva “Petrinja” i u zadano vrijeme uz nadzor sudaca krenuti u potragu za divljom svinjom.
Na ulazu u gater ekipa Lovačke udruge Fazan Petrinja strpljivo čeka da završi utakmica – cijeli dan su pomagali natjecateljima.
Petrinja je poznata po stucki. Glinenom vrču izrađenom u radionicama petrinjskih lončara a služila je za vodu koja se u njima nosila radnicima na polje.
PLUĆA PETRINJE (a samim tim i Siska) – tako su veliku Kotar šumu nazivali stari Petrinjci koji su od prodaje njenog drveta dobro živjeli, a ovdje u petrinjskom naselju Kolonija, par stotina metara prije šumske rampe i beskrajno ravnog šumskog puta ostaci su nekadašnjeg lovačkog objekta porušenog u Domovinskom ratu koji danas sablasno izgleda, a oko kojeg su parkirani mnogi automobili današnjih učesnika ovog natjecanja koji su sa svojim psima stigli iz svih krajeva Hrvatske. Njih čak 43 su sudjelovali u ovom natjecanju u gateru ove velike šume kojom odjekuje lavež pasa. Bez sumnje ovaj događaj je vrlo dobra podloga lovnog turizma koji svakako u našim krajevima može dobro zaživjeti.
Pedesetak pasa je lajalo Kotar šumom. Nakon obavljenog posla spremljeni su u prikolice automobila i udobno prebačeni svojim kućama daleko od ovog mjesta.
Predsjednik Lovačke udruge Fazan Petrinja Joso Dolenec pored zastave udruge u društvu gradonačelnika Darinka Dumbovića i njegovih suradnica Ivane Kordić i Dragane Lukač
STUCKA JE SIMBOL PETRINJE i glineni predmet koji će pobjednici odnijeti svojim kućama. Simbolična stvar i uspomena na boravak u velikoj šumi koja polako tone u smiraj kasnoproljetnog dana. Natjecanje je završilo, vrijeme je za jelo, okrijepu i polako pripremanje za odlazak kućama jer svi su umorni. Natjecanje je počelo u 7 sati ujutro. Ovaj za Petrinju vrlo zanimljiv događaj je došao vidjeti i gradonačelnik Darinko Dumbović koji kaže da ovaj mali grad velikog srca u svoje okrilje prima sve ljude iz cijele Hrvatske i da je nakon COVID-19 pošasti ovo dobar primjer da se život polako vraća punim plućima. Čak i tu. U plućima Petrinje i Siska.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here