Presveto Trojstvo je i Dan Dragotinaca: Misa zadušnica za baku Anu Kardaš, u 91 godini umrloj na Veliki petak, skupilo se 50-tak potomaka

Tekst i foto: Antun Petračić

Blagdan Presvetog Trojstva važan je za malobrojne starosjedioce Dragotinaca, malog sela usred petrinjske Banovine, a i  prilika za dolazak  njihovih posvuda raseljenih  rođaka-nasljednika-potomaka.

Sveto Trojstvo je crkveni blagdan, ali i  godišnji svjetovni  dan  Kardaša, Kardašića, Jurkovića, Dangubića, Nogića,  Šustića, Vujnovića i inih obitelji iz   Dragotinaca, a slavilo se današnje nedjelje svetom misom i okupljanjima po dvorištima i okućnicama. Covid-19 i ovdje je još uvijek diktirao mjere opreza, pa se poslije misnog slavlja i tijekom popodneva nije zajednički veselilo, sviralo, pjevalo, tamburalo, kao ranijih godina na ovaj  dan.

– Pridržavamo se naputaka i propisa, pripremili smo samo prigodno  druženje nas članova i  najužeg kruga naših obitelji – veli Kaja Perković, predsjednica Udruge Đeram iz Dragotinaca.

Aktivni i raznovrsni,  s pozivom Oživimo Dragotince, dobro prepoznatljivi  izvan sela, Petrinje i Županije, uredili su dvorište oko starinske drvene korablje u kojoj im je sjedište, a izostalo  veliko feštanje ispod dugačkog i širokog  šatora. ( Jednog ranijeg Trojstva  prijateljima i gostima za ručak su pripremili iznenađenje: usred lipanjske vrućine skuhali pravu zimsku sarmu, čak 400 smotuljaka izvrsnog specijaliteta za prste polizati. Danas su u kotlenki  bile „samo“ kobasice).

Prije dva glavna događaja Kaja Perković je na  trafostanicu u sredini sela postavila papirnatu oznaku Trga Svetog Trojstva, pa pozvala nekoliko svojih odraslih članica i djecu u narodnim nošnjama na polaganje   svijeće uz spomenik poginulih mještana   u Domovinskom i za  desetine civilnih žrtva u 2. svjetskom ratu. Ovom sjećanju pridružio se i gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, sa suprugom, čiji su korijeni upravo iz ovog sela.

– Dragotinci su propatili Domovinski rat, a iznikli iz pepela. Njihovu tradiciju kvalitetno njeguje i čuva Udruga Đeram, vidim ovdje malu djecu i obiteljska okruženja, tu su OPG-ovi, sade se i vinogradi. To je trajna vrijednost ovog sela i Banovine u okruženju -kazao je gradonačelnik Petrinje D. Dumbović.

Euharističko  slavlje na otvorenom, uz pokretni oltar usred Dragotinaca, prevodio je župnik čuntićki, pater Petar Žagar, a odmah  obznanio kako je ovo i misa zadušnica za 91-godišnju baku Anu Kardaš, usred najstrožih mjera koronavirusne epidemije umrle na Veliki petak 10. travnja. Četiri dana kasnije pokopana je samo uz dvoje djece i župnika, ali zato danas uz masovni  dolazak njenih  nasljednika.

– Još se nismo prebrojili, ali ima nas najmanje 50-tak  iz razgranate loze  nas tri sina, dvije kćerke, unučadi, praunučadi. Fali nam naša Ana, na blagdana  Sv. Trojstva godinama je  misu  pratila s prozora kuće nasuprot oltara. Njenom smrću sada je kuća  prazna i zaključana. Danas nismo ni otvarali njen prozor – kazao je sin Pavao.

– Udruga Đeram je skromno ovogodišnje obilježavanje Dana sela posvetila  uspomeni na našu najstariju mještanku, neprežaljenu tetu-baku Anu. U svemu nam je  neizmjerno pomagala, savjetovala, sudjelovala – dodaje Kaja Perković, iz  skupine  članova ( i pridruženog  gradonačelnika D. Dumbovića)  fotografiranih s uramljenom slikom pokojne  Ane Kardaš.

Dragotinci su u župi sv. Antuna Padovanskog, a spomen dan toga „sveca cijelog svijeta“, nebeskog zaštitnika franjevačkog samostana i crkve na vrhu brda Hrvatskog Čuntića,  bit će u subotu 13. lipnja. Na predstojeće slavljenje ljetnog sv. Antuna, te iduće nedjelje zadnji koncert  glazbenog Zrin festivala, pozvao je župnik P. Žagar.

Iz Dragotinaca smo se vratili s darovnom novom uspomenicom Đerma: iz petrinjske gline izrađenim suvenirom ove udruge.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here