List lipe na lipama Petrinje grada: najljepše je to šetalište nadaleko

Autor:Miroslav Šantek
MALI GRAD VELIKOG SRCA
Parola je to koja krasi Petrinju. Taj mali grad smješten na obalama Petrinjčice i Kupe ima svoju povijest, ljude, događaje, znamenitosti, simbole…Između ostalog, nadaleko je poznat po mirisu lipa u rano ljeto – i to ne bilo kakvih, već onih grandioznih, stoljetnih koje posadiše još ruke Napoleonovih vojnika koji su davno nestali s ovog svijeta, ali veliko drveće je ostalo živo, a njihov list  je postao i simbol grada.Stiliziran u srce koje ovdje kuca stoljećima.
Petrinja se može podičiti i najljepšim šetalištem nadaleko. To je bez sumnje kilometarski dio nasipa Petrinjčice s obje strane rijeke zasađen tim prastarim drvetom kojeg su štovali stari Slaveni. Taj nasip nije ušao u nedavno snimljeni promidžbeni video materijal Sisačko-moslavačkog turizma i mnogi su primjetili da bez njega poprilično toga “fali” – ali Petrinjci, baš kao i mnogi putnici koji su prošetali njegovim drvoredima znaju dobro da je to stvar koja ne postoji baš svagdje.
NEBO PRED KIŠU 
Uporna, sad već i pretjerana, dosadna kiša ovog lipnja pada svaki dan. Crni oblaci odjednom se pojave odnekud, prekriju sunce i sasvim sigurno je da će ispustiti svoj mokri teret i za kratko vrijeme nestati kao da ništa nije bilo. I ovog puta se nebo zacrnilo, a na nasipu Petrinjčice u oko su mi upali znakovi lipe. Kao kad hodate kroz šumu pa pratite crvene krugove na drveću koji vam govore da ste na pravom putu,tako su i ovdašnji  ljudi iz petrinjske turističke zajednice došli na sjajnu ideju. Markirali su nasip Petrinjčice i ukrasili ga znakom lipe na debelim i kvrgavim stablima lipa. Nek se zna da ste na pravom mjestu. Ispod drveća starih Slavena. U malom gradu velikog srca.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here