Stjepanu Radiću za današnji rođendan: Na spomenik u Petrinji cvijeće iz Hrastovice, vijenac iz Mokrica-Međurača

Autor: Antun Petračić
 Danas je 149 rođendan Stjepana Radića (r. 11. VI. 1871. u Trebarjevu Desnom, umro 8. VIII. 1928. u Zagrebu), a također i rođendan starijeg  Antuna Radića,  r. 11. VI. 1868., isto u  Trebarjevu, a umrlog 10.II. 1919.u Zagrebu.
Stjepan Radić je velikan hrvatske povijesti, političar, književnik, prevoditelj, publicista, životom i politikom značajno vezan uz naš kraj, posebice Hrastovicu i Petrinju, u kojoj mu je  25. X. 1936. postavljen monumentalni spomenik, a original iz gline izrađen isto tako u Petrinji.
Na Radićevom trgu usred Petrinje, ispod nogu kipa i uz podnožje postolja, na  godišnjicu rođenja  vođe i učitelja, danas je izaslanstvo Gradske organizacije HSS Petrinje stavilo svijeće i cvijeće. Buket složen od svježeg cvijeća iz Hrastovice je donijela potpredsjednica GO Ljubica Sodić, a veliki vijenca od ruža i bršljana predstavnici Mokrica-Međurača, rad Štefice Horvat, majke predsjednika tamošnjeg ogranka Željka Horvata i bake mlade Stele Horvat, uskoro s napunjenim 18 godina nove članice ove stranke.
Izaslanstvo haesesovaca predvodio je predsjednik Gradske organizacije Miroslav Petračić.
-Danas, na Tijelovo, nevjerojatno simbolično na dan slave žrtve euharistije, slavimo rođendan našeg osnivača, idejnog vođe, veliko sina hrvatskog naroda. Mislim da ga svi u Hrvatskoj trebaju slaviti, svi se pozvati na Radića jer on je iznimi političar u hrvatskoj povijesti. Radić je stvorio hrvatski politički narod, prije njega nije bilo Hrvata kao političkog naroda. Imamo se zbog čega pozivati na Radića, jer on je sanjao Republiku, zbog Republike je bio u zatvoru, zbog Republike je nastradao. Tuđman je kasnije realizirao tu Republiku i osamostalio tu Republiku. Postoji ta velika poveznica i tradicija. HSS je građanska stranka, oduvijek bila za višestranačje, oduvijek govorila o Republici i o samostalnosti Hrvatske, Radić pogotovo o tome da ne valja kao guske u maglu uletat u jato za   koje se ne zna što će od njega biti. Radić je veliki hrvatski sin kojeg i politika i obični ljudi   moraju slaviti zato što su zahvaljujući Radiću postali slobodni, Radiću koji je apsolutno u ondašnjim uvjetima promovirao hrvatski narod i hrvatski politički narod. Toga se svi moramo sjetiti. Živio Radić, njemu u slavu moramo se pozvati na ono što je postao naš slogan, naša parola “Vjera u Boga i seljačka sloga”, što izražava  svu onu ideju koju HSS ima u sebi. Znači, seljačka sloga, misli se na hrvatsku slogu i vjera u Boga. To je osnova ideje HSS-a – uz spomenik S. Radića izjavio je Miroslav Petračić.
Po Trgu Stjepana Radića u središtu Petrinje malobrojni su stanovnici s adresom na njemu. S pogledom iz kućnog prozora na brončani kip raširenih ruku, najbliži susjed   je umirovljenik Zdenko Korečić. Prijepodne je navratio do “susjeda”, a otkrio zanimljivost iz svoga životopisa i povijesti spomenika.
– Brončani Stipica ovdje je prvi puta postavljen koncem kolovoza 1936., a ja sam rođen početkom srpnja 1936., znači mi smo “vršnjaci”. Oduvijek su braća Radić puno značili mojoj obitelji, jer su Korečići životom predaka i mjestom sadašnjih naraštaja vezani uz Hrastovicu – kazao je Z. Korečić.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here