ZAKAŠNJELA PRAVDA

Autorica: Ljiljana Lekanić-Kljaić

„Ako je ovo zadnji film kojeg režira i u kojem glumi glavnu ulogu, može biti ponosan na svoje djelo. U dugoj umjetničkoj karijeri nametnuo se različitim ulogama i dokazao da je jednako dobar, pa čak i bolji u starosti od uloga koje ga proslaviše u mlađim danima. Sreća je biti svjedokom tako sjajnog opusa i neispuhanog talenta.“

Ovako sam prije više od godinu dana završila tekst inspiriran filmom Mula  redatelja Clinta Eastwooda. Vjerovala sam da mu taj film nije zadnji i na sreću bila u pravu. Ovih dana rijetko što me može ushititi, ali dobrom filmu to uvijek uspije. Slučaj Richarda Jewella je upravo to. Za vrijeme gledanja stalno sam mislila kakav dobar film. Nisam znala redatelja, ali sam prepoznala majstorski rukopis, koji nije jenjavao tijekom više od dva sata. Moja prijateljica Maida kaže da ne voli filmove po istinitom događaju. Vjerujem da bi joj ovaj  promijenio stav.

Običan film, o običnom malom poštenjaku, surovom sustavu vlasti, okrutnim novinarima lešinarskog tipa, brižnoj i privrženoj majci i samotnjaku koji želi popraviti počinjenu štetu. Stvarni događaj je tragedija koja se dogodila na Olimpijadi u Atlanti 1996. godine, kad je postavljena bomba usmrtila nekoliko i ranila mnogo ljudi. Dobrodušni i pažljivi zaštitar Richard Jewell otkrije sumnjivi ruksak i alarmira ljude da provjere o čemu se radi. Ubrzo se otkriva da je u ruksaku bomba i brzom intervencijom spašavaju se životi ljudi. Nažalost, neki se nisu uspjeli spasiti. Sve oči uprte su u čovjeka koji je spasio živote mnogih. Tako i on doživljava 15 warholovskih minuta, mada ih ne želi. Njemu je važno da su ljudi spašeni, a ono što ga u cijeloj iznenadnoj popularnosti veseli je ponosna majka, koja gleda TV i uzbuđeno izjavljuje: To je moj sin!

Tu prestaje sretna priča i kreće život. Agenti Tajne službe, ambiciozna i beskrupulozna novinarka i bivši direktor koji ga nije trpio učine da se od junaka Jewell pretvori u bombaša. Teško može razumjeti kako je do toga došlo, pa se obraća advokatu Watsonu Bryantu koji je jedan od rijetkih što vjeruje u njegovu nedužnost. Slijedi mukotrpno dokazivanje, sjajno filmski prikazano, nimalo nategnuto ni patetično.

‘Slučaj Richarda Jewella’ – Kathy Bates kao Bobi Jewell / foto: screenshot

Majku Bobi Jewell glumi draga Kathy Bates, koja u svakoj ulozi donese nešto što samo ona može. Sjećam je se iz nostalgičnih Pohanih zelenih rajčica i dođe mi da vrisnem TOWANDA! Ili kao opake luđakinje u Misery, koju zaista nikad ne bih željela sresti! „Nadam se da će ovaj film donijeti pravdu za Richarda i Bobi Jewell koji to i zaslužuju zbog njihove priče“, izjavila je glumica ne propustivši priliku reći koliko je počašćena radom s Eastwoodom.

Glavnog glumca Paula Waltera Hausera nisam do sada pratila, iako sam gledala filmove u kojima je glumio Ja, Tonya i Crni član KKKlana. I ubuduće će mi njegovo ime biti pouzdani znak da film trebam vidjeti. Sam Rockwell je odličan, ali to je za njega konstantna ocjena. 2018. godine dobio je Oskara za najbolju sporednu ulogu u Tri plakata izvan grada, a sjajne role ostvario je i u filmovima  Jojo Rabbit i Zelena milja. Sreća da je svo troje glumaca pridonijelo Maestrovoj  realizaciji, kao što je sreća da je upravo njih izabrao za svoj, nadam se, ne zadnji film. Pa tek mu je 90 godina!

‘Slučaj Richarda Jewella’ – Paul Walter Hauser kao Richard Jewell / foto: screenshot

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here