Zemaljski raj nije daleko: Nalazi se na Kupi

Autor:Miroslav Šantek
Ranoljetno jutro. Uspavani svijet. Iz daljine se čuje zvuk brodskog motora. Sve više se pojačava, a onda u vidokrugu, na jarko obojanoj vodenoj površini Kupe, pojavi se čamac s dva putnika. Oni se voze uzvodno, s vjetrom uz lice , kapljicama vode koje ih prskaju,ribičkim štapovima i vodenim valovitim targom iza sebe nestaju uz obalu sela Nebojan iz kojeg su možda i došli jer Kupa na ovom mjestu radi veliki zavoj i vraća se nazad na tenutak, tako da imate osjećaj da je ispred vas, a možete ju vidjeti i iza svojih leđa.Nalazim se na samom kraju ovog sela na mjestu gdje je skela prevozila ljude preko Kupe u selo Letovanić na drugoj strani.
BOMBE IZ PLAVOG NEBA 
S druge strane rijeke, tamo dalekog ranojesenjeg dana 1991. sjedio sam na balkonu jedne kuće u Letovaniću, mog prognaničkog doma na par dana, u blizini pontonskog mosta koji je na ovom mjestu  izgrađen u ratnim vremenima. S kazetne vrpce koja se okretala dopirali su zvuci benda The Cure koje sam slušao i gledao u prekrasno plavo nebo i osunčanu rijeku, a onda su pobjegle ptice i začuo se neprirodan zvuk. MIG 21, čelična ptica je preletjela preko moga krova i ispustila svoj smrtonosni teret negdje u Kupu. Čisto ludilo i besmisao svakog rata. A pjesma kaže da su u Letovaniću cure ko jabuke.
A KRAVE MIRNO PASU
Postoji ta velika ravnica. Mjesto na kojem cesta kilometrima potpuno ravno protiče kroz šumu i grabi prema selu Nebojan. Ljudi taj dio nazivaju Mokričkim lugom, vozači ubrzavaju svoje automobile, a na samom početku, s lijeve strane su se raširile velike livade Srednjih Mokrica. Skupina krava je mirno pasla travu. Bio je to prizor koji se nažalost, više ne može često vidjeti u našim bogomdanim krajevima i uvjetima za život. Nema više puno seljaka, nema onih koji su kao nekada živjeli od stoke i polja. Vjerojatno ih neće nikada ni biti. U trgovačkim centrima je jeftina roba. Just like heaven.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here