Gledaj malog gnjurca, voda mu do koljena

Ovaj stari vic me uvijek sjeti na klimu. Zato što ima rimu. Najprije da vam kažem vic, a onda nešto o klimi u avionu. Dakle, djeca u školi uče što je to rima. Učiteljica pita Ivicu: Ivice, ti bi sad trebao znati što je rima. Daj nam reci jedan primjer!
Ivica počne:
„Gledaj malog gnjurca,
voda mu do … koljena.“
Učiteljica se malo zbuni pa pita: „Ivice, pa gdje ti je u toj pjesmici rima?“
A Ivica kaže: „Bit će rima kad dođe plima.“
Kad god se sjetim toga vica i riječi „rima“, javi mi se asocijacija na riječ „klima“ pa sam se sjetio da bi bilo dobro da vam ispričam kako radi ta klima u avionu. Zrak za kabinu gdje su putnici dolazi iz motora. Taj zrak se zove „blead air“ što bi u prijevodu bilo nešto kao krvarenje. Naziv je nastao od pojave da se dio zraka koji ulazi u mlazni motor jednostavno preusmjeri i uvede u klima uređaj. Moglo bi se reći da je motor iskrvario (blead) taj zrak. To znači da manje zraka ulazi u motor pa motor ima manje snage. Nekih  par % manje snage nego da bi sav zrak išao kroz motor. To nije u pitanju jer je motor dimenzioniran tako da mu to nije problem. Taj “iskrvavljeni” zrak je vruć jer dolazi iz kompresora pa ide najprije u uređaj koji se zove izmjenjivač topline gdje se taj zrak ohladi. Nakon toga se uvede u mikser i odande ide u putničku kabinu. U kabinu zrak ulazi s plafona i struji prema podu. Dakle, struja zraka je vertikalna od gore prema dolje, a ne horizontalna kao u autobusu ili u vlaku.
Sa strane kabine, odmah iznad poda, zrak se usisava i odvodi iz kabine takozvani HEPA filter. (HEPA:  High Efficiency Particulate Air) Taj filter je važna stvar. On iz zraka očisti 99.999% bakterija i virusa. Isti takvi filteri se upotrebljavaju u bolnicama u odjelima intenzivne njege. Nakon tog filtera, zrak ide u mikser. Tamo se miješa sa zrakom koji dolazi iz motora i opet se pumpa u kabinu. Smjesa je 50% zrak iz motora, 50% zrak iz kabine. Jedan dio zraka se naravno ispumpa iz aviona tako da stalno u sistem dolazi čisti zrak iz motora.  Svaki sat se sav zrak u kabini promjeni 20 puta. U zgradama s klimom, zrak se promijeni oko 12 puta. Dakle, u avionu je skoro duplo više. Osim toga, u avionu se filteri mijenjaju svakih 8 tjedana. Zadnje vrijeme i češće zbog korone.
Dakle, dvije stvari su važne za avion: strujanje zraka je od gore prema dolje (a ne horizontalno) i  da postoje ti specijalni HEPA filteri koji filtriraju viruse i bakterije. Zato je u avionu manja šansa da se putnik zarazi Covid-19 virusom nego u autobusu, vlaku ili u zgradi s klima uređajem. Osim toga, svi putnici a i stjuardese moraju nositi maske. Ljudi koji ovo ne znaju, pitaju se zašto se u autobusu mora držati razmak između putnika, a u avionu ne. Po njihovom, avijacija ima privilegiju pa može utrpati više putnika po kvadratnom metru. U svakom slučaju nema privilegije. Da se u autobusu zrak promijeni 20 puta na sat vremena i da struji od gore prema dolje i da zrak ide kroz HEPA filtere i da se filteri mijenjaju svakih par tjedana onda bi bila druga priča za autobuse.
By Marijan Jozić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here