Gust promet na Kupi

Autor: Marjan Gašljević
Šetnju do i oko Kupališta Zibel odgodio je nenadani ljetni pljusak koji se je iznenada sasuo na Sisak. Kako je brzo došao tako je brzo i otišao. Ostale su samo lokve na nogostupu i bezbrojne kapljice kiše zaostale na lišću raslinja koje su radosno i životno svjetlucale na suncu koje je banulo poslije mrkih oblaka.
Zaputio sam se do Kupe i Zibelskog kupališta. Negdje usput put mi je prepriječio mladi ježić koji je isto kao i ja krenuo u šetnju. Zastao sam da ga propustim i sačuvam na ulici preko koje nešto i nije žurio.
Pljusak je mnogobrojne Zibelaše koji su odlučili i danas iskoristiti blagodati ovog mjesta ali i mnogobrojne druge građane na kratko natjerao pod krov terase a niz roštilja ostao je dimiti u iščekivanju.
Pored članova Udruge Zibel koji uživaju u ovom prelijepom okolišu od različitih sportskih aktivnosti pa sve do izležavanja na suncu uz čistu, zelenu Kupu i prikupljanja prvih ovogodišnjih sunčanih „boja“ ljepotu ovog mjesta prvi su prepoznali članovi Udruge za poboljšanje kvalitete življenja koja okuplja uglavnom starije, umirovljene zaljubljenike u Zibel i Kupu. Oni su se prvi „primili“ očuvanju ovog mjesta čuvajući ga, uređujući i održavajući red. Zahvaljući njima, slobodno možemo kazati, ovaj je prostor sačuvan od devastacije a njegovu vrijednost prepoznali su članovi Udruge Zibel koji su stalno dodavali nove sadržaje iz sporta, rekreacije ali i najobičnijeg lagodnog druženja.  I danas su ovdje članovi Udruge za poboljšanje kvalitete življenja koji, uglavnom, kartaju ili igraju šah ili se samo druže uživajući u okruženju.
Tu su, naravno, i članovi Udruge Zibel od onih najmanjih koji uglavnom naganjaju lopte ili istražuju okoliš sa svoje nove kućice na drvetu „Nanbales“ do onih večih koji igraju neki „ozbiljan“ sport ili vježbaju u parku za vježbanje pa do onih koji samo „dišu“.
Svi oni, od njamanjih do najstarijih (kažu ima i devedesetogodišnjaka), uživaju ovdje u jednoj pozitivnoj sinergiji čuvajući i, uz suradnju s zaposlenicima ŠRC-a, okoliš i pozitivu mjesta.
Kupa je danas nešto viša „potjerana“ kišama uz njezin tok. Bistra je i zelena. I dok odmaram pogled na vodi u matici lagano pliva jedno stablo izvaljeno negdje usput. Prošlo je i nekoliko šiklji i kajaka u nekom svom ritmu razgrčući rijeku. Odjednom iza vrbaka u vidokrug mi ulazi neretvanska lađa. To sisačke veslačice treniraju za poznati Maraton lađa na Neretvi. Složno i snažno veslaju uz struju da bi se na Spuštini okrenule i „pojurile“ nizvodno. Gotovo svi s terase pozdraviše ih pljeskom i uzvicima hrabrenja.
I taman kad one zamakoše iza vrbaka niz tok uzvodno izroni neobično plovilo kao da je vrebalo negdje među vrbama. Mala, bijela, ploveća „vikendica“ proklizi u svojoj simpatičnoj ljepoti na nekom svom putovanju. Eto, danas prava prometna gužva na Kupi.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here