Za krepati

Već sam nekoliko puta počeo pisati komentar o sadašnjoj situaciji u svijetu. Nakon tri rečenice stanem i pritisnem tipku “delete”. Nakon nekog vremena napišem opet par rečenica i opet “delete”. Onda se sjetim moje gimnazije u Glini. U prvom razredu sam imao nekog profesora Gojsovića. Zvali smo ga Duša jer je bio sav usporen, sanjar, prava pjesnička duša. Kao da nije imao krvi. Uopće se nije uklapao u krdžansku Baniju. U ovom kontekstu on nije uopće važan. Važno je što je pisalo u knjizi na jednoj od prvih stranica. Jedan od pisaca iz bivše Juge je, kažu, jednom rekao: “Pisac mora da piše kad svijetu ima nešto da kaže.” E ja bih nešto kazao. Baš zbog te misli, ipak sam odlučio  napisati par redaka o ovoj glupoj situaciji u kojoj se svijet našao. Da se najprije ogradim iIi da kažem: ja nisam rasist.
Dakle, radi se o upaljaču i bombi. Bomba je masovno nezadovoljstvo crnaca u Americi. Upaljač je bilo ubojstvo onog Floyda kojeg je policajac koljenom toliko stiskao da se  jadan ugušio. To je strašno i takvog policajca treba kazniti. No, to je tek bio upaljač. Bomba je nakon toga eksplodirala. Najprije demonstracije pa onda razbijanja i na kraju pljačkanje. Mogu si zamisliti kako su građani Minneapolisa bili revoltirani. Išli su demonstrirati ali razbijanje i pljačkanje trgovina te paljenje privatnih kuća i crkvi nije baš bilo potrebno. Ono što se nije znalo u početku je da je taj nesretni Floyd živio izvan zakona. Ali, mediji su od njega sad napravili sveca i simbol borbe protiv rasizma. Svi ti neredi proširili su se Amerikom, a pogotovo u gradove gdje demokrati imaju svog, demokratskog gradonačelnika. Pljačke su počele u Washingtonu, Los Angelesu, Seattlu itd.
Onda je došlo do takozvanog EHO-efekta. Holandezi, Belgijanci, Englezi i drugi su počeli kopirati Amere pa su se organizirale manifestacije i razbijanja i u tim zemljama. Koronu smo u par dana potpuno zaboravili. Mediji ništa o tomu ne pišu. To je i logično jer ljudska memorija sve zaboravi nakon tjedan dana. Mediji to znaju pa koriste šansu.
Abraham Lincon
Zadnjih par dana  ta je situacija došla u novu fazu. Ameri su počeli s razbijanjem spomenika na javnim mjestima. To me doista čudi. Oni čak imaju u kalendaru Columbus day (Dan Kolumba). Sretni su što je Kolumbo otkrio Ameriku. Stalno su ga smatrali važnom ličnošću u svojoj povijesti. Većina ljudi ni ne zna da je Ameriku zapravo otkrio Talijan Amerigo Vespuchi. Zato je Amerika po njemu dobila ime. No nema veze. Kolumbo im je 200 godina bio uzor. Sad ga je jedna grupa demonstranata proglasila rasistom i srušili su mu kip. Kip Abrahama Lincolna koji je ukinuo ropstvo u Americi, proglasili su rasistom i prešarali  mu kip. Ta moda je došla i u Europu. U Belgiji (Bruxelles) su srušili brončani kip nekog lokalnog heroja koji je između ostalog prije 300 godina prodavao robove. Holandezi hoće srušiti kip nekog moreplovca koji se zove Pieter Hein (isto rasist od prije 300 godina). Slijedeće je da su Englezi spaki ali kip  Winstona Churchilla i postavili stražu jer se boje da ga netko ne bi srušio i bacio u Temzu.
Kolumbo
E, to razbijanje umjetnina me smeta. Sjećam se kako smo se svi, cijeli svijet, zgražali kako su Talibani u Afganistanu razbijali budističke kipove. Onda je ISIS u gradu Palmira razbijao umjetnine stare 3000 godina. Sve smo to smatrali barbarstvom i primitivizmom. Sad se isto to radi u takozvanim naprednim zemljama. Baš se pitam tko je tu barbar. Ako mi netko spomene primitivizam Talibana, reći ću mu: čovječe, pogledaj se u ogledalo!
Bamiyan Buddha (Dijelo Talibana)
Ne samo da je ljudska glupost neizmjerna, nego je u ljudskim genima dovoljno barbarstva da se takve stvari rade. Baš je za krepati.
Za kraj da napišem još jednu mudrost o ciklusu vremena koja je za pročitati i malo o tome razmisliti:
JAK ČOVJEK NAPRAVI DOBRA VREMENA
DOBRA VREMENA STVORE SLABOG ČOVJEKA.
SLAB ČOVJEK STVORI LOŠA VREMENA.
LOŠA VREMENA NAPRAVE JAKOG ČOVJEKA.
Pitanje je u kojoj smo sada fazi? Odgovorite sami!
By Marijan Jozić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here