Idealna akustika crkve sv. Antuna Padovanskog: U Hrvatskom Čuntiću sinoć završio 6. Zrin festival

Novinar: Antun Petračić
Ovolipanjsko slavlje  sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskom Čuntiću, franjevačkom  samostanu i župnoj crkvi ovog Sveca svega svijeta, nakon spomen dana u subotu nastavljeno je i sinoć u nedjelju.
U prekrasnom ozračju čuntićkog brda, u blagdanski okićenoj i izvanredno akustičnoj novosagrađenoj crkvi jednosatnim koncertom ozbiljne glazbe završio je 6.  Zrin festival. Ova posebno vrijedna i već tradicionalna  kulturna manifestacija   od  otvorenja   na Dan državnosti 30. svibnja  u  Zrinu protegla se  po crkvama Sisačke biskupije, uz nastupe  vrsnih  glazbenika  u Gori, Gornjem Viduševcu, Topuskom i  sinoć u Čuntiću.
Po broju violina, viola, violončela i kontrabasa kao da su  „nogometna momčad“, 11  članova  ansambla Acoustic Project Strings iz Zagreba,  izvodila su djela Luke Sorkočevića, Wolfganga Amadeusa Mozarta i Petra Iljiča Čajkovskog, a kao dodatak ponovili   razigrani stavak iz Sorkočeviće Simfonije  br. 3. u D-duru.
Svirali su ispred glavnog oltara u čijoj dubini dominira velika slika zaštitnika samostana, crkve i župe sv. Antuna Padovanskog, a između pobočnih oltara s  likovima sv. Franje Asiškog i sv. Antuna opata.
Klecala je popunio lijep broj posjetitelja, domaćih župljana s upraviteljem,  paterom Petrom Žagarom i gostiju iz Zagreba, Siska, Petrinje… među kojima i gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.
Uvodno u koncert, presretna i zadovoljna obratila se producentica festivala Valentina Badanjak Pintarić.
-Dragi ljudi uspjeli smo, došli smo do kraja prvog festivala održanog nakon svjetske epidemije, a nakon kojeg smo svi još življi i zdraviji nego prije. Nema zaraženih, a svi pozitivni! Mogu zadovoljno ustvrditi da smo viziju, prekrajanu do pred manje od mjesec dana, strateški dobro posložili i uspješno premostivši sve izazove koji su se pojavili, realizirali jedan od tehnički najzahtjevnijih i programski najbogatijih festivalskih izdanja…
Ovo selo Hrvatski Čuntić   potkraj 17. stoljeća, nakon oslobođenja od Turaka, naselili su katolici iz Bosne predvođeni franjevcima koji su došli sa Zrina, iz samostana crkve Sv. Marije Magdalene, a 1699. ovdje su započeli gradnju crkve koja je već 1702. posvećena; u to je vrijeme podignut i samostan. Krajem 18. stoljeća župu od franjevaca preuzima svjetovni kler, a 1936. se po želji nadbiskupa Alojzija Stepinca u Čuntić vraćaju franjevci. Potkraj Drugog svjetskog rata opet su franjevci napustili obnovljeni samostan i župu; a samostan je dijelom bio srušen u ratnim danima. 1967.  franjevci su ponovno preuzeli župu i obnovili samostan koji je spaljen u Domovinskom ratu 26. srpnja 1991. godine, a miniran 19. veljače 1992. godine, digli su ga u zrak.  1995. godine fra Petar Žagar vratio se u čuntićki samostan i nastanio u ruševinama te polako krenuo s čišćenjem i pripremom za obnovu.U nedjelju 10. listopada 2010. godine, sisački biskup mons. Vlado Košić posvetio je novoobnovljenu crkvu sv. Antuna Padovanskog u Čuntiću. Sada će ovdje nastupiti gudački orkestar Acoustic Projecta i zatvoriti 6. Zrin festival koji se održao zahvaljujući Ministarstvu kulture RH, pokroviteljici festivala ministrici dr. znanosti Nini Obuljen Koržinek, Sisačkoj biskupiji i SMŽ, Gradu Petrinji i TZ Petrinje, Gradu Hrvatska Kostajnica, općinama Dvor i Topusko. Hvala Bogu svim našim starima koji nam u naslijeđe ostaviše ovu divnu zemlju i plodne tragove svog vremena, vječna i neprocjenjiva uporišta našeg identiteta i naše tradicije…-rekla je V. Badanjek Pintarić.
 Odmah je pozvala na novu sličnu glazbenu manifestaciju: u zadnjem tjednu ovog mjeseca održat će se Festival drvenih kapela, a među takvim sličnim malim crkvicama oko Velike Gorice, klasična glazba odzvanjat  će 21. lipnja i u kapeli sv. Barbare u Brestu Pokupskom. Na violončelu će svirati Krešimir Lazar, a na čembalu Krešimir Has.
Podsjećamo: istovremeno sa 6. Zrin festivalom, po crkvama Sisačke biskupije
trajao je i 14. Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae, a početna i završna večer održane uz moćne orgulje župne crkve sv. Lovre u Petrinji.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here