Skupština KUD-a Pokupljanka: „Plan je da ove godine nemamo plan“

Autor: Antun Petračić
Umjesto po planu u veljači, ali odgođenoj zbog epidemije koronovirusa,  svoju godišnju izvještajnu skupštinu  za 2019., a s programom za 2020., članovi KUD-a Pokupljanka iz Bresta Pokupskog održali su tek sada,  četiri mjeseca kasnije.
Lanjska im je godina bila jubilarna, u prosincu su uz blagdan sv. Barbare, po kojoj ime nosi drvena  grobljanska kapela i slavi  Dan sela, obilježili 40-obljetnicu postojanja, a sudjelovali u  nizu zapaženih nastupa,  događaja i gostovanja. Brestovljani su plesali, pjevali i svirali  na obnovljenoj Fašničkoj zabavi u svome seoskom domu, u Maloj Gorici,  Lekeničkoj poljani, Martinskoj Vesi, na Kobasijadi,  Lovrenčevu i Filekijadi u Petrinji,  Sisačko moslavačku županiju zastupali na Đakovačkim vezovima, o vlastitom trošku gostovali i kupali se u Biogradu na Moru, u Voloderu je  njihova članica Ana Jelača izabrana  najljepšom snehom, snimili su nosač zvuka s osam tradicijskih pjesama, kao suizdavači promovirali pretisak izdanja o legendarnoj Cvijeti Brestovskoj, heroini njihova sela iz vremena borbe s Turcima…
Detalje i pojedinosti takvog  rada u 2019. iznio je  Darko Hrnčević, voditelj  plesne, pjevačke i tamburaške  sekcije,  a za ostatak ove 2020. s puno nepoznanica vezano uz  COVID-19   kazao kako „ plan je, da ove godine nemamo plan“.
Ipak, predsjednica KUD-a Ružica Pavković iznijela je program njihovih želja za drugi dio godine, nakon duge  stanke od četiri mjeseci zbog  koronavirusa.
– Prije epidemije, u veljači smo uspjeli promovirati ediciju Bakina škrinjica i održati Fašničku zabavu, a na čekanju su pozivi  od nekoliko  prijateljskih društava, ako Bog dade dolazimo na Lovrenčevo u Petrinji, želimo aktivno djelovati i nastupati- kazala je R. Pavković.
Dopredsjednik KUD-a Željko Meštrović predložio je obnovu probi i redovno  sastajanje članova, koji su jednoglasno prihvatili  izvješća, među njima  i o lanjskom financiranju (raspolagali s 47.000 kuna). Iz Grada Petrinje  dobili su više od 20.000 kuna ( ali i morali vratiti neutrošenih 4000 kn), a u ovoj godini već pomognuti s 10.000 kuna. Stoga su se osobno zahvalili gradonačelniku Darinku Dumboviću, jedinom gostu Skupštine, jer nisu pozivani drugi, čak ni predstavnici  prijateljskih srodnih   KUD-ova.  Ni  domaćini iz Pokupljanke  nisu  oblačili  starinske narodne nošnje, a  u „civilnoj“ odjeći zasvirali su svirci,  na njihovom  prvom okupljanju poslije  dugo dana zaštite od  koronavirusa.
Novoizabrani  predsjednik VMO Bresta  i svirač njihova sastava Željko Hrnčević zamolio je pomoć gradonačelnika u saniranju i dovršenju  Etno kuće Jurinac, a razgovor se  proširio  i na ostale teme Bresta Pokupskog.
-Kuća Jurinac je poklonjena Gradu i bila tema koje se nitko nije htio primiti. Prije nekoliko godina tražili smo procjenu je li ona devastirana samo za rušenje ili je možemo spasiti?  Konzervatori su rekli   da je izuzetno zahtjevan građevinski zahvat, mora se „podići“, jer je „klekla“, potonula  60 centimetara. Uspjeli smo je „podići“ uz uloženih više od 500.000 kuna. Svake godine nastojimo tu kuću aplicirati na natječaje Ministarstva kulture, bar za 100.000 kuna, jer je ona i za Ministarstvo kulture velika vrijednost. Uvijek smo razmišljali i planirali što i kako napraviti, na koji način dati u ruke, prije svega vama mještanima, KUD-u i Mjesnom odboru. Grad će uvijek biti vlasnik i nositelj, ali vi ste najodgovorniji  i treba biti u vašim rukama. Mislim da sadržajno treba napraviti mjesto za sve ono što baštinite, što su vaše tradicinalne vrijednosti. Tu čak možemo ići prema Europskoj uniji, povezujući više KUD-ova kroz projekt koji bi se zvao „Gradovi i sela, plešu i pjevaju“. Taj projekt ja „guram“ već duže vrijeme, jer sve ovo što vi trošite  može platiti Europa, ona samo traži da se napravi dobar projekt. U jednom izrađenom idejnom projektu vezanom za kuću Jurinac, ideja je bila da tu bude Živa galerija ili Živa baština, odnosno Živa revija tradicionalnih vrijednosti – rekao je D. Dumbović.
Nakon radnog dijela Skupštine gradonačelnik je s Brestovljanima razgovarao i o drugim aktualnostima. Izvijestio je o raspisanom natječaju od oko 11 milijuna kuna za izgradnju distributivnih vodova s magistralnog vodovoda prema Lekeniku, koji prolazi i kroz Brest.
Iznijete su ideje o uređenju lakšeg  pristupa  kupačima do Kupe i osobito nogostupu za kojeg mještani navode kako su bez njega   jedino mjesto do Zagreba. Gradonačelnik je uzvratio da za nogustup “kucaju” na krivu adresa Grada, mjerodavne su Hrvatske ceste, a za njih je Petrinja, kao jedini Grad u Hrvatskoj, platila izradu dokumentaciju vezanu uz autobusna stajališta.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here