Počelo je vrijeme krastavaca. Sad se nema o čemu pisati u štampi pa su teme leteći tanjuri, vampiri, velike misterije, itd. Hajde da napišem nešto o putovanju na Mars. U stvari, zašto nije pametno ići na Mars?  Mars je planeta najbliže Zemlji. Kad se kaže najbliže, onda je to 55 milijuna kilometara daleko. Put traje nekih 6 mjeseci. Onaj majstor Elon Musk koji je vlasnik tvornice „Tesla“ koja pravi električne automobile, opsjednut je idejom da pošalje ljude na Mars. Možda će mu i to poći za rukom. Prije svega da spomenem i nekog holandskog šarlatana koji je sad već zaboravljen. Taj Holandez je htio poslati ljude na Mars ali tako da odu i da se više ne vrate. Napravio je veliku kampanju da selektira astronaute. Za jednosmjeran put se prijavilo više od 100 tisuća ljudi. Svaki je platio 1000 dolara da bi se prijavio i onda je kao počela selekcija. Oni koji dođu u drugu rundu moraju platiti još 1000 dolara. Nakon nekoliko rundi  firma je “propala” i novac je nestao. Taj Holandez je također nestao s lica zemlje. Tko zna gdje je i što sad radi. No, put na Mars u jednom smjeru je projekt koji je propao. NASA i Elon Musk (Tesla) kuju planove da bi u slijedećih 10 godina poslali astronaute na Mars. No, to je opasan podvig. Evo zašto:

Astronauti putuju 6 mjeseci do Marsa i 6 mjeseci natrag, a na Marsu ostaju godinu dana. Moraju ostati tako dugo jer moraju čekati da Zemlja opet dođe na povoljno mjesto da se mogu vratiti. I Mars i Zemlja kruže oko Sunca. Marsu trebaju 2 godine za jedan krug, a Zemlji jedna godina. Sav taj cirkus trajao bi 22 mjeseca. Pošto Mars nema magnetskog polja, astronauti su na putu do Marsa i natrag, a i za vrijeme boravka na Marsu, izloženi zračenju. Jedna vrsta zračenja dolazi od Sunca, a druga vrsta dolazi iz dubokog svemira. Od tog silnog zračenja, astronauti mogu ozbiljno oboljeti. Slijedeći problem je da u bestežinskom stanju, pogotovo ako to dugo traje, njihovi mišići jako oslabe. Na TV vidimo kako izgledaju astronauti kad se vrate sa svemirske postaje u kojoj su boravili pola godine. Oni slete negdje u Sibiru pa ih onda moraju nositi do prijevoza jer su im mišići toliko slabi da ne mogu hodati. Dakle, kad slete na Mars, nakon 6 mjeseci u bestežinskom stanju, što bi onda s njima bilo? Na Marsu nema nikoga tko bi ih prihvatio i nosio u  teretanu da  treniraju i malo ojačaju. To je ozbiljan problem.

Slijedeći problem je otkriven kod astronauta u ISS (Internationa Space Station) tj. svemirskoj stanici. Nakon kratkog boravka u bestežinskom stanju, na primjer mjesec dana, astronauti dobiju osteoporozu. To je poznata bolest kod starijih ljudi, kad nemaju kalcija pa im kosti jako oslabe. To postaje veliki problem za astronaute. Mi znamo da u bestežinskom stanju kosti izgube čvrstoću i mogu se lako slomiti. Na Marsu je gravitacija 1/3 od ove na Zemlji. Nama još nije poznato kakav utjecaj bi imala 1/3 gravitacije na kosti. U najgorem slučaju, astronauti bi  22 mjeseca bili u toj nezavidnoj situaciji pa bi im kosti propale. Slijedeći veliki problem je da im se u bestežinskom stanju jako brzo pokvari vid. Nakon nekoliko tjedana već im trebaju naočale, a nakon mjesec dana su jako kratkovidni. Još se ne zna zašto su na desno oko kratkovidniji nego na lijevo. No, bez naočala ne mogu.

 

Dakle, astronauti dođu na Mars i ne mogu hodati, kosti su im slabe pa se brzo mogu polomiti, a osim toga su i kratkovidni. I onda se od njih treba očekivati da na Marsu nešto ozbiljno rade i istražuju. Oni su postali invalidi. Eto, baš zato ne vjerujem da će uskoro netko hodati po Marsu. Mars je sada naseljen robotima koje su Ameri poslali i to je za sada dosta. Ti roboti se vozaju po pustinjama Marsa i šalju nam slike. To je za sada sasvim dovoljno. Sad znamo kako je tamo. Što će gore još astronauti? Tamo bi radili isto ono što rade roboti. Ako se robot pokvari, jednostavno ga se ostavi i pošalje drugi da nastavi slikanje. Astronaute treba vratiti s Marsa. Kad bi se ti astronauti vratili, reklo bi se da su pali s Marsa. Osim toga, nisu više astronauti nego invalidi. Kako god se mi svemu tome čudimo, uvijek bi se našao neki pametnjaković koji bi dobrovoljno otišao na Mars.

 

By Marijan Jozić

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here