Pozitivna poduzetnička klima: Grad Petrinja pomaže iz Intervencijskog plana

Novinar Antun Petračić
 Poslije oslobodilačke akcije Oluja, povratkom iz  progonstva  Domovinskog rata, u Carekovoj ulici u Petrinji  posluju Glasila, d.o.o.za nakladničku i grafičku djelatnost,  sa šest zaposlenika, vlasnika Saše Juića, specijaliziranih za kvalitetne usluge visoke tehnologije. Za pripremu, tiskanje, doradu, uvez i druge faze  svoga posla  koriste najmodernije  strojeve, a među pet zadnjih  najsuvremenijih  tri su iz Japana, a po jedan iz Češke i Finske. Nabavljeni su za 700.000 kuna, a s bespovratnih 500.000 kn sufinanciranih iz projekta EU preko Grada Petrinje.
Saša Juić iz Glasila je   među 23  obrtnika, zanatlija, poduzetnika… koji su iskoristili pogodnost dobivanja  potrebitog novca za razvoj i napredak svoga poslovanja. Za ove prve dobitnike bespovratnih poticaja, gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović sa svojim suradnicima  organizirao je zajednički susret.
– To su ugovori iz Intervencijskog plana ukupne vrijednosti 205,8 milijuna kuna, od čega smo za unapređenja razvoja gospdarstva i poduzetništva namijenili više od 71 milijun kuna ili skoro trećinu raspoloživog iznosa.  Od tih 71,6 milijuna kuna korisnici su sklopili ugovore po javnom pozivu Razvoja poduzetništva u Gradu Petrinji u vrijednosti 25 milijuna kuna. Znači od ukupnog iznosa za poduzetništvo, Grad Petrinje je skoro trećinu namijenio upravo za male i srednje poduzetnike jer je to temelj razvoja- uvodno je rekla Edisa Mašinović, pročelnica Upravnog odjela za EU fondove i razvoj Grada Petrinje.
Pojasnila je kako su u sklopu jednog programa poduzetnici mogli zatražiti sufinanciranje svojih projekata do 500.000 kuna, a po drugome zatražiti regionalne potpore za veće investicije do tri milijuna kuna.
-Uvidjevši da se sredstva iz LOT-a 2 neće povući, a radi se o iznosu od 15 milijuna kuna, Grad Petrinja je predložio Ministarstvu, a ono usvojilo naš prijedlog, da se sva ta sredstva preusmjere na male, kojima su zaista potrebni. Tako smo imali ukupno 82 prijavljenih, od čega je ovdje prisutno 23 onih koji su povukli 16 milijuna kuna. Smisao je da se povuku sva sredstva, da svih 25 milijuna kuna dođe u Petrinju i ponovno generira razvoj proračuna- kazala je E. Mašinović.
Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu Grada Ante Marić je naveo da je u posljednjih 10-tak godina Petrinja među prvima u Hrvatskoj po izdvajanjima za poduzetništvo, poljoprivrednike i obrtnike.
„Imamo dva programa iz Intervencijskog plana, prvi s bespovratnim potporama   od 10 milijuna kuna i 100 postotnim bespovratnim sredstvima. Taj natječaj za sufinanciranje novih radnih mjesta   već smo raspisali, a predvidjeli do 3000 kuna mjesečno u trajanju od 12 mjeseci, ovisno u brutto 2.  plaći. Ako je nečiji brutto 2.5000 kn, znači može samo do 50 posto sufinanciranja. Za planirano sufinanciranje novih radnih mjesta u Gradu je do sada prikupljeno 50 prijava, a idući tjedan očekuje se potpisivanje prvih ugovora vrijednih oko pola milijuna kuna. Drugi program kojeg provodi Grad Petrinja je poticanje gospodarstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja, a svatko tko nešto radi i podnio je zahtjev praktično je dobio nekakvu vrstu potpore. Ove godine u proračunu je za tu svrhu rezervirano oko 2,6 milijuna kuna, pa ako zbrojimo prvih 10 milijuna i drugih 2,6 milijuna  to je 12,6 milijuna kuna, koje je Grad Petrinja dao 100 posto bespovratno za razvoj poduzetnika.. Ovo je jedan od razloga zašto su naš Grad u zadnje vrijeme prepoznali poduzetnici izvan Petrinje, to je razlog zašto smo prodali Poslovnu zonu… To je ta pozitivna poduzetnička klima – kazao je pročelnik A. Marić.
 Gradonačelnik Darinko Dumbović naglašava da su mali i srednji poduzetnici među najvećima i najsnažnijima partnerima Gradu i čine jedan od najsamostalnijih slojeva društva. Pojasnio je sve teškoće, probleme i nerazumijevanje precentralizirane države u provedbi pilot projekata Intervencijskog plana za pet ratom zahvaćenih gradova, koji su za Petrinju vrijedni skoro 100 milijuna eura.
-Bitno je da će tih 100 milijuna eura ostati u Gradu trajna vrijednost. Hvala vam što ste i vi dio ove lijepe priče i ustvari brinete o cijelom društvu- zaključio je gradonačelnik.
U ime poduzetnika-korisnika bespovratnih sredstava Gradu i gradonačelniku zahvalio je Želimir Krmpotić, vlasnik Obrta Drvo-Štit, a osobno pohvalio Petrinjsku razvojnu agenciju za pomoć u prijavi projekta.
-Ne bi mogli uložiti ovakva sredstva da ih nismo dobili iz Intervencijskog plana.  Vidimo da su obuhvaćene sve grane poduzetništva i svi su mogli sudjelovati u transparentnom  natječaju- rekao je ovaj poduzetnik.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here