Kolinda ima nešto s pozdravima. Prije par godina je tvrdila da je: “Za dom spremni!” stari hrvatski pozdrav. Nije znala bolje, a njezini skutonoše nisu joj ni objasnili o čemu se radi. Zbog tog njezinog baleganja, ostala je bez funkcije i uhljebljenja. Tako joj je i trebalo. Počela je jako ambiciozno, a završila sa srednjim prstom. Moj komentar o njenoj slici sa srednjim prstom u zraku je: htjela je biti hrvatska kraljica, a sad je postala ……. Ona sad očito pozdravlja srednjim prstom. To joj je novi zaštitni znak. Prije je znala staviti ruku na srce kad se svira himna. Zanima me što će sad napraviti kad čuje himnu?! Pratit ćemo to s posebnom pozornošću.  Da ne bi za vrijeme himne pokazala srednji prst. Jer svašta se događa. Primjera ima dosta u Americi s onim njihovim sportašima koji za vrijeme himne kleknu ili pokažu šaku. Ona je onako ženski isfrustrirana jer više nije u centru pažnje, pa sad traži nešto da je zapazimo. To je najlakše ako se ponaša nepristojno.

Malo sam razmišljao i pozabavio se s tim neverbalnim pozdravima. To sam i istražio. I u drugim zemljama ima neverbalnih pozdrava. Poznati pozdrav iz susjedne Bosne se zove bosanski grb. Pa sigurno ste čuli o njemu. Bosanci su taj znak stvarno imali na svom grbu. Ne znam da li je potrebno objašnjavati značenje.

Slijedeći neverbalni pozdrav dolazi s Havaja. Zove sa Hang-Loose, a upotrebljavaju ga surferi. Taj pozdrav ima svoj korijen u Južnoj Africi, ali Havajci su ga napravili popularnim. Kažu da je jedan simpatični Afrikanac izgubio tri prsta kad je radio na plantažama. Kad je išao kući, mahao je djeci samo  palcem i malim prstom. Tako je nastao taj pozdrav.  To je jedan miroljubiv i simpatičan pozdrav koji znači: Opusti se, čovječe!

Sad idemo u slijedeću zemlju. To je susjedna Srbija. Po internetu su dvije verzije njihovog pozdrava. Jedna je s otvorenim prstima, a druga s zatvorenim. Ova druga verzija je izgleda mi pravoslavna. To izgleda kao pravilo lijeve ruke u elektrotehnici: Postavimo li dlan lijeve ruke tako da silnice magnetskog polja ulaze u nj, a smjer ispruženog prsta tako da se podudara sa smjerom struje, ispruženi će palac pokazivati smjer sile koja djeluje na vodič.

Slijedeći pozdrav dolazi iz starog Rima. To je jako stari pozdrav koji je kasnije puno upotrebljavan. Njega su upotrebljavali američki Indijanci Pa Mussolini i Hitler, a često se još uvijek upotrebljava u sportu. Taj pozdrav ponekad asocira na Hitlera ali ako netko nekome mahne onako preko ceste, nikoga taj pozdrav ne asocira na njega. Pošteno rečeno, Hitler to nije izmislio nego je preuzeo od starih Rimljana.

Sad da se prebacimo malo u Englesku. Tamo imaju dva pozdrava. Jedan se zove Up-yours, a drugi Victory. Victory je jednostavan, dva prsta raširena u obliku slova “V”, a ostali prsti prema van. Victory znači pobjeda. To se često upotrebljava. Japanci stalno pokazuju taj znak kad se slikaju. Oni to pokazuju do besvijesti, zapravo više nego Englezi. Kad naiđete na japanske turiste, vidjet ćete da se slikaju i pokazuju znak Victory.

Englezi su vodili 100-godišnji rat protiv Francuza. To je bilo davno i tad su upotrebljavali luk i strijelu. Kad bi ih Francuzi zarobili, odrezali bi im dva prsta- kažiprst i srednji prst. Bez ta dva prsta nisu više mogli natezati luk i ispaliti strelicu prema Francuzima. Oni Englezi koji su imali prste, rugali su se Francuzima i pokazivali im ta dva prsta. Značenje je bilo “ jebi se”. U stvari, pozdrav je isti kao Victory ali samo obratno. Dakle, dva prsta u zraku, a tri dolje i okrenuta prema sebi. Kažu Englezi Europskoj uniji: Jebite se! Brexit!!!

Bolje da nisam počeo s ovom pričom jer ako se surfa po internetu, naiđe se na još desetak pozdrava. Spomenuo sam ove najvažnije. Za kraj ostaje još jedan svemirski. Njega je lansirao Mister Spock iz serije „Star Track“. Pozdrav se zove “Live Long and Prosper”. U prijevodu bi to bilo “Živi dugo i napredno!”

Da je Kolinda taj pozdrav napravila, bila bi prava faca. A ovako je sa svojim srednjim prstom postala…Ma, prosudite sami. Mene je baš razočarala…

By Marijan Jozić

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here