Prijateljstvo veterana Velike Gorice i ratnih policajaca Petrinje: U spomen pohodu kroz Banovinu kod spomenika u Petrinji i Peckom

Novinar Antun Petračić
U Udruzi veterana Domovinskog rata Grada Velike Gorice učlanjeno je 250 branitelja, a njih 50-tak cijelu subotu proveli su u obilasku Banovine.  Organizirano autobusom prošli su obranjenu bojišnicu i oslobođenu domovinu Hrvatsku s  mjestima pogibanja njihovih suboraca.
Pohod sjećanja počeli su u Topuskom, nastavili u Glini, zadržali se u Petrinji, proslijedili u Komarevo i Sunju, zastali kod mosta preko Une u Hrvatskoj Kostajnici i svratili do spomenika Gordana Lederera na brdu Čukur, a popodne došli  u Pecki, iz ljeta 1991. povijesnog hrvatskog  sela za obranu Petrinje, Siska, Zagreba…
– Ustalili smo ovakve  obilaske ratnih mjesta naših postrojbi i stradalih prijatelja, a ova današnja kroz Banovinu prva je nakon popuštanja mjera koronavirusa. Vratili smo uspomene i obnovili osjećanja na Domovinski rat, hvala domaćinima iz Petrinje na svemu organiziranom i priređenom – kazali su Goran Krilčić i Mijo Deverić, predsjednik i tajnik Udruge veterana Velike Gorice.
Ove zahvale idu Udruzi hrvatskih branitelja policije Petrinja, čiji su članovi  dočekali i ugostili veterane iz Velike Gorice, zajedno sudjelovali u polaganju vijenaca i svijeća uz spomenik Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku u Petrinji, nekoliko pojedinaca  s gostima  prošlo  sve predviđene lokacije, a na završnici  jednodnevnog   putovanja  kod spomenika u  Peckom odali štovanje žrtvama ovog sela u Drugom svjetskom i poginulima u Domovinskom ratu.
Tu su pripadnike ratnih postrojbi Velike Gorice pozdravili mještani Peckog: predsjednik Udruge hrvatskih branitelja policije Petrinje Željko Bjelac, a o civilnim i braniteljskim žrtvama, važnosti Peckog za obranu Hrvatske u okruženju  pobunjenih pravoslavnih stanovnika sela  Gornja i Donja Bačuga i Luščana, te iznenadnoj posjeti 25. kolovoza 1991. predsjednika Hrvatske dr. Franje Tuđmana,  kazivao je član vodstva udruge Pepo Mlađenović. (Cjelovito obraćanje u fotogaleriji)
U Peckome, pod krovom Željka Bjelca i njegove obitelji, s objedom i glazbom Plana B iz Velike Mlake, završnici susreta velikogoričkih i petrinjskih sudionika Domovinskog rata, nazočio je i ratni zapovjednik Policijske postaje Petrinja Joso Fakčević.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here