Došao rodan oslikati murale po petrinjskoj trafostanici

Autor:Miroslav Šantek
TRAFOSTANICA U PETRINJSKOM PARKU ovih dana je meta umjetnika koji će na sve četiri strane ovog objekta u sklopu projekta “Petrinjska zrcala” a kojeg je financirao Grad Petrinja s 10 tisuća kuna oslikati murale. Oni se zovu Moslavački štrk iz Popovače – a sama riječ štrk označava mušku rodu – rodana, kroz smijeh mi objašnjava predsjednica udruge Marija Pukec Žigić. Ova udruga djeluje već duže vrijeme i vrlo je aktivna u mnogim sredinama, a veže ju prijateljstvo s petrinjskim umjetnicima okupljenim oko Udruge PETRIART s kojima su prije korone sudjelovali i na Zelenoj noći i aukciji slika na petrinjskom Pigiku.
MARIJA JAKO VOLI PETRINJU -kaže da je ovo vrlo lijep grad u kojem se puno gradi i o kojem se čuje nadaleko. Kao i mnoge ljude na ovom svijetu i nju je nepovratno očarao nasip Petrinjčice pa je tako sa umjetnicima iz njihove udruge koja internetski prima članove sa svih strana Hrvatske došla u Petrinju ovu trafostanicu transformirati u nešto posve drugo. Društvo na ovom zahtjevnom zadatku joj prave Dijana Mlinarić Dajić iz Plitvičkih jezera, Željko Brekalo iz Stubičkih Toplica i Marija Božić iz Rakovice.
ZA NEKOLIKO DANA zidovi trafostanice će izgledati ovako: sjeverna strana uz Trg dr. Franje Tuđmana bit će oslikana motivim sa starih petrinjskih razglednica i grbom grada, istočna strana prema parku s velikim konjem, južna strana prema crkv sv. Lovre s motivom Petrinjčice, a zapadna strana prema obližnjoj umjetničkoj galeriji s motivima anđela.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here